Cukinia w
formie wytrawnych babeczek smakuje wybornie. Zioła i przyprawy dodaj do smaku, takiego,
jaki lubisz najbardziej. Wytrwane babeczki z cukinii świetne do
spakowania jako drugie śniadanie jedzone w szkole czy pracy, na imprezach
domowych czy tych na świeżym powietrzu. Ponadto to wspaniały sposób by przemycić żółty ser zwłaszcza, gdy naszym
mniejszym domownikom, ten w plasterkach smakuje znacznie gorzej J
Składniki (12 babeczek):
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości cukinia)
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g żółtego sera starty
- 1-2 łyżki płatków owsianych
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- suszony tymianek, oregano
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie: Startą
cukinię odsącz z soku. Następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami przy
pomocy łyżki. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papilotkami. Piecz w 180ºC
przez ok. 35 minut.
Po upieczeniu odczekaj chwilę z jedzeniem, bo babeczki
na początku są dość wilgotne i przywierają do papieru, dopiero po ostudzeniu
właściwie tężeją. Wytrawne babeczki z cuknii gotowe. Jedz i smakujJ
Mniam, jadłabym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam