Przejdź do głównej zawartości

Sernik potrójnie czekoladowy


Nie ma jak sernik w trzech kolorach: czekoladowy biszkopt a na nim dwie sernikowe warstwy w różnych barwach.. Kompozycja smaków również wspaniała, struktura niczym ptasie mleczko. Po prostu pycha. W dodatku nie wymaga pieczenia. Sernik potrójnie czekoladowy świetny jako niedzielny deser lub jako ciasto urodzinowe szczególnie, gdy nasz Brzdąc jest sernikowym smakoszem. W prawdzie urodziny były miesiąc temu to dopiero dziś publikuje przepis. Ach te wakacyjne lenistwoJ



Składniki:

Czekoladowy biszkopt (forma ok. 24 cm):

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao

Na  masę w białym kolorze:

  • 100 g śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
  • 1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Na serową masę w brązowym kolorze:

  • 100 g śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
  • 1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2-3łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij je sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie wlewamy po kolei: żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę tortową i kakao wsyp do masy, mieszając już delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm i piecz przez ok. 25 minut w temp. 160-170 stopni. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Czas na przygotowanie serowej masy z białą kolorze.  Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, a potem partiami dodaj twaróg sernikowy oraz cukier puder. Miksujemy do połączenia. Wlej jeszcze letnią czekoladę – wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Ostudź i również letnią dodaj do masy – miksuj. Tak przygotowaną masę wylej równomiernie na biszkopt i wstaw do lodówki, by stężała.

Gdy biała masa jest już dość sztywna, przygotowuj masę serowej z gorzkiej czekolady. Postępuj analogicznie jak w przypadku warstwy z białą czekoladą, dodając odpowiednią ilość ciemnej czekolady i cukru pudru. Wylej kolejną warstwę do tortownicy, wyrównaj i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Sernik potrójnie czekoladowy. Udekoruj przed podaniem. Jedz i smakujJ

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Gotuj p