Walentynki-najnowszy
numer Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny
jest już w sieci (klik).
Wydanie jest to specjalne, gdyż to wyjątkowy dzień pełen pocałunków, czułości, podarunków i
smakołyków. Czas romantycznych śniadań, deserów czy kolacji.
Spieszymy zatem z pomysłami, co by również kulinarnie Was
dopieścić. Mamy przepisy na słodkie przysmaki jak i te wytrawne.
Doradzimy, jakie wino wybrać na randkę? Wyjaśnimy, co to takiego
afrodyzjak? Zajrzyj i przeczytaj w każdą chwilę bliską Twemu
sercu
Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1 dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie: Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...
Komentarze
Prześlij komentarz