Przejdź do głównej zawartości

Walentynki- wydanie specjalne magazynu Aromat




Walentynki-najnowszy numer Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik). Wydanie jest to specjalne, gdyż to wyjątkowy dzień pełen pocałunków, czułości, podarunków i smakołyków. Czas romantycznych śniadań, deserów czy kolacji. Spieszymy zatem z pomysłami, co by również kulinarnie Was dopieścić. Mamy przepisy na słodkie przysmaki jak i te wytrawne. Doradzimy, jakie wino wybrać na randkę? Wyjaśnimy, co to takiego afrodyzjak? Zajrzyj i przeczytaj w każdą chwilę bliską Twemu sercu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami - och! jak ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla, gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś kolejne części.  Bardzo s macznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze śliwkami J Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 200-300g suszonych śliwek 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego 2-3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru białego lub brązowego oliwa Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę o...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Ananasowe tiramisu

Wszystkim dziewczynom większym i tym mniejszym też, kochającym gotować i tym mniej, życzę wszystkiego najlepszego, samych uśmiechów i wspaniałych przeżyć, tych smakowych również. A dziś dla uczenia tego kobiecego święta polecam deser, w nieco  innej niż klasycznej odmianie, czyli tiramisu z ananasami. Oby tak słodko było nam każdego dnia J   Składniki: na 4 porcje ·         paczka biszkoptów ·         puszka ananasów ·         płatki migdałowe ·         4 żółtka ( w temp. pokojowej) ·         4 łyżki białego cukru ·         25 dag serka mascarpone (zimnego) ·         kakao Przygotowanie: Jajka wyłóż wcześniej z lodówki tak, by zdążyły ocieplić się do pokojowej temperatury. Żółtka włóż do miski, d...