Przejdź do głównej zawartości

Magazyn Aromat #12 WIOSNA 2018



Najnowszy numer magazynu Aromat Wiosna jest już dostępny w sieci (klik). Aromat- czyli kwartalnik tworzony przez Lubelską Blogosferę Kulinarną i osoby z nią zaprzyjaźnione. To już dwunasty nasz numer

Wraz z pierwszymi oznakami wiosny my spieszymy przede wszystkim z kulinarnymi pomysłami: nasiona chia, przepisy na Wielkanoc i Prima Aprilis, kiszonki na cały rok i zielono mi, nietypowe mąki oraz czekoladowe smakołyki. Ponadto domowe kosmetyki!!! Zachęcam do naprawdę przyjemnej lektury.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Sałatka z roszponką i awokado

Awokado w połączeniu  z roszponką, rzodkiewką i jabłkiem. Pycha!!!Zielona, wiosenna sałatka świetnie smakuje wraz z jajkami faszerowanymi lub ugotowanymi na twardo. To również wspaniała propozycja na wielkanocny stół. A przepis na sałatkę z roszponką i awokado pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik) . Zajrzyj i przekonaj się, jakie inne wielkanocne i wiosenne przepisy tam dla Ciebie mamy:) Składniki: 3-4 garści roszponki 3-4 garści sałaty osuszonej, porwanej na kawałki kilka rzodkiewek 1 awokado 1 jabłko 1 czerwona cebula 1-2 łyżki ocet balsamiczny 3-4 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny Przygotowanie: Z oleju, octu balsamicznego, oliwy, musztardy, rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu przygotuj sos. Roszponkę opłucz osusz. Wraz z sałatą wrzuć do salaterki. Obraną cebulę, przekrój na pół i pok...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Marmurkowa babka z jagodami

W oczekiwaniu na truskawki, takie dojrzałe w słońcu , proponuję babkę dwukolorową z jagodami (w maju z mrożonymi), w jagodowym sezonie oczywiście ze świeżymi.  Nie ma jak domowe, pyszne ciasto. Do niedzielnej herbaty, kawy czy kakao marmurkowa babka z jagodami   będzie w sam raz:) Składniki Ciacho: 4 jaja, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka stopionej margaryny 2-3 łyżki mleka 2-3 łyżeczki kakao jagody mrożone lub świeże Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru kilka kropel cytryny P rzygotowanie: Ciacho: Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę. Do jajek z cukrem dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej ciepły tłuszcz. Wymieszaj. Połowę ciasta wlej do formy babkowej, natłuszczonej i posypanej mąką lub bułka tartą. Wsyp jagody. Do pozo...