Pikantna
szynka wolno pieczone czyli mięso kruche, rozpływające się w
ustach do tego dobrze przyprawione. Może być podawana zarówna na
ciepło jak i zimno. Wspaniała propozycja na wielkanocny stół jak
i niedzielny obiad.
A
przepis ten pochodzi z najnowszego wiosennego numeru Magazynu
Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik).
Zajrzyj i tam by sprawdzić co więcej tam dla Ciebie mamy
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- płatki chili
- sól, pieprz czarny
- papryka słodka
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Mięso
solidnie natrzyj solą i przyprawami, z każdej ze stron. (Uważaj,
by po natarciu palców nie włożyć do oczu). Włóż je do
brytfanki/naczynia żaroodpornego. Polej wierzch szynki olejem.
Przykryj i wstaw do lodówki na parę godzin lub całą noc.
Obraną
cebulę pokrój przekrój na poł i pokrój w plastry. Posyp nimi
szynkę, łyżką polej zalewą spod spodu. Piecz pod przykryciem
przez pierwsze 20 minut w temperaturze 150°C. Następnie zmniejsz
temperaturę do 130°C i piecz (dalej pod przykryciem) przez 3-3,5
godziny. Od czasu do czasu podlewając szynkę powstałym sosem.
Pikantna szynka wolno pieczona gotowa. Jedz i smakuj
Komentarze
Prześlij komentarz