Skoro za oknem przyroda
się zieleni i tak pięknie kwitną drzewa, to oznaki tego by przyrządzić coś
lżejszego. Sałatka wiosenna wkomponowuje się więc znakomicie. Rzodkiewki,
sałata i fenkuł posypane żółtymi grzaneczkami. Jak je wykonać? Zajrzyj do
przepisu poniżej. Fenkuł zaś nadaje nieco innego charakteru tej wiosennej
sałatce. Po świątecznym obżarstwie wiosenna sałatka z żółtymi grzaneczkami będzie w sam
raz.
Wiosenna sałatka z żółtymi grzaneczkami
- ½ fenkułu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 młoda cebula
- 250 g sałaty
- 4-5 kromek czerstwego pieczywa
- 2 ząbki czosnku
- curry w proszku
- masło klarowane
- pieprz, sól
- oliwa
- sok ½ pomarańczy
Przygotowanie:
Czerstwe
kromki połam na malutkie kawałki. Czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło
klarowane, następnie wrzuć czosnek i pieczywo. Posyp curry. Wymieszaj. Odstaw
do ostudzenia. Cebulę, rzodkiewkę i fenkuł pokrój w półksiężyce. Wymieszaj z
wypłukaną i osuszoną sałatą. Dodaj grzanki i przypraw do smaku. Wiosenna sałatka z żółtymi grzaneczkami gotowa. Jedz i smakuj:)
Komentarze
Prześlij komentarz