Myślę, że od dziś
możemy obchodzić Święto Czekolady, choć przypada ono dopiero 12 kwietnia czyli
w Wielkanocną Niedzielę. Czekoladowe naleśniki z serkiem miodowo-migdałowym to
wspaniała propozycja na poprawę humoru. Z pewnością umilą podwieczorek, słodkie
śniadanie czy obiad, gdyż zachwycają zarówno smakiem jak i barwami. Polecam, by
ich skosztować😊 Nadzienia warto zrobić więcej, bo
znika😊
Podrzucam jeszcze kilka
innych, czekoladowych przepisów:
Oraz wytrawnie: Chili sin carne
Czekoladowe naleśniki z serkiem
miodowo-migdałowym
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jaja
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- sól
- olej lub skórka ze słoniny do smażenia
- 250 g białego sera
- 50 ml gęstego jogurtu lub śmietanki 30%
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki miodu
- wanilia lub cynamon do smaku
- 2 łyżki oleju np. z pestek winogron lub orzechów laskowych
Przygotowanie: Jaja
roztrzep w misce. Wlej mleko i wodę, rozmieszaj. Dodaj przesianą mąkę oraz
szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut , po czym jeszcze
raz wymieszaj. Usmaż naleśniki na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Ser zmiksuj z jogurtem
lub śmietaną i olejem. Dodaj do masy miód, pokruszone migdałowe płatki oraz
wanilię lub cynamon do smaku. Usmażone naleśniki napełniaj
serkowym nadzieniem. Czekoladowe naleśniki z serkiem miodowo-migdałowym
gotowe. Jedz świętuj i smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz