Przejdź do głównej zawartości

Romantyczny pide



 

Pide to turecka odmiana pizzy, to również wspaniała propozycja na romantyczną kolacje nie tylko w Walentynki. Pide zazwyczaj serwowany w kształcie łódki, nadziany jest jagnięcym lub wołowym mięsem mielonym oraz pomidorami. U mnie pide przybrał serduszkową formę. A w środku jeszcze kilka dodatków. Na randce smakuje wyśmienicie!!!

A przepis ten pochodzi ze specjalnego wydania magazynu Aromat Walentynki (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj tam w każdą chwilę bliską Twemu sercu.



Składniki:

Ciasto:
2,5 - 3 szklanki mąki pszennej
150 g drożdży
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 jajko
50 ml oliwy
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka soli

Nadzienie:
500 g mięsa mielonego
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
500 g passaty pomidorowej
1-2 czerwone papryki
kilka zielonych oliwek
sól, czarny pieprz
słodka i ostra papryka
czarnuszka, oregano, tymianek
tarty żółty ser
olej/oliwa do
natka pietruszki/kolendry do podania


Przygotowanie: Do kubka/miseczki wlej ciepłą wodę, dodaj cukier i wkrusz drożdże. Wymieszaj. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Do miski wsyp 2,5 szklanki mąki (resztę dodasz, gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie), wlej jogurt i oliwę, wbij jajko, dodaj sól, wlej zaczyn. Wymieszaj. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub do lodówki na noc.
W tzw. międzyczasie przygotuj farsz. W tym celu posiekaj czosnek i cebulę. Na patelnię wlej olej/oliwę. Na ciepły lecz nie gorący tłuszcz wrzuć czosnek, następnie cebulę. Posól, by ładnie się zeszkliły. Dodaj małe kawałeczki mięsa mielonego. Wymieszaj. Przypraw do smaku. Wlej passatę. Wymieszaj. Paprykę pokrój w kostkę, dodaj do mięsa. Oliwki pokrój w kółeczka i również dodaj. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdy z nich rozwałkuj i wytnij serce. Z pozostałego po wycięciu ciasta uformuułuj wałeczki, obtocz nimi brzegi serca. Dociskając lekko palcami sklej z sercem. Teraz na środek wyłóż farsz. Posyp tartym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC (najlepiej grzanie od dołu + wentylator) i piecz przez 15-20 minut. Romantyczny pide podawaj ciepły posypany pietruszką lub kolendrą. Jedz i smakuj.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół. Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania  Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik) . Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji. Składniki: 500g płatów śledziowych 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 1 mała cebula czerwona 1 mała papryczka chili otarta skórka  ½  cytryny sok z cytryny 1 pęczek koperku 3 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki miodu 20 ml oliwy pieprz czarny sól Na zalewę: ½  litra wody ½  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 listki laurowe 1 ceb...