Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubiłJ) Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości.
Składniki:
- 1 torba mix sałat
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 1 krótki ogórek
- 4-5 rzodkiewek
- mała cebulka
- olej, oliwa
- olej lniany
- ocet winny
- sól, pieprz
Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i mocno nim wstrząśnij. Sos wstaw również do lodówki. Rano polej nim sałatkę/ki. Nicejska sałatka wiosenna gotowa na wyjścieJ Jedz i smakujJ W pracy, w szkole lub piknikuJ
Komentarze
Prześlij komentarz