czwartek, 8 maja 2014

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna






Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubiłJ)  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości.


Składniki:
  • 1 torba mix sałat
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 krótki ogórek
  • 4-5 rzodkiewek
  • mała cebulka
  • olej, oliwa
  • olej lniany
  • ocet winny
  • sól, pieprz



Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i mocno nim wstrząśnij. Sos wstaw również do lodówki. Rano polej nim sałatkę/ki. Nicejska sałatka wiosenna gotowa na wyjścieJ Jedz i smakujJ W pracy, w szkole lub piknikuJ



Dania dla urody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...