piątek, 22 kwietnia 2016

Pieczarkowa z mleczkiem kokosowym



Dziś obchodzimy  Światowy Dzień PieczarkiJ zupa pieczarkowa z mleczkiem kokosowym jest wspaniałą propozycją, by uczcić to międzynarodowe święto. Smaczna wariacja tradycyjnej zupy pieczarkowej. Zamiast śmietany użyłam mleczka kokosowego. Dodatkowo przyprawiłam kurkumą, curry i imbirem, co doskonale skomponowało się z pieczarkowym smakiem. Nadało też zupie wyjątkowego charakteru. To wspaniała propozycja również dla tych smakoszy, którzy nabiału nie mogą spożywać, a lubią, gdy ich zupa jest zabielonaJ A czy Ty lubisz pieczarki? Pod jaką postacią najbardziej?




Składniki:

  • 10 pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • 1-1,5 wywaru
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • kurkuma, curry,
  • imbir suszony
  • ew. suszona natka pietruszki



Przygotowanie: Obierz ziemniaki. Pieczarki opłucz i obierz (jeśli masz taką potrzebę). Do gorącego wywaru, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczarki pokrój w plasterki (kapelusze razem z nóżką). Dodaj do zupy. Gotuj przez 15 minut. Następnie wlej mleczko kokosowe. Dopraw do smaku. Pieczarkowa z mleczkiem kokosowym gotowa. Jedz i smakujJ


Pieczarkowy Tydzień 2016

3 komentarze:

  1. Taka zupa pieczarkowa z dodatkiem mleczka kokosowego musi być super! Z pewnością kiedyś wypróbuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. Miło Cię widzieć po raz kolejny w mojej akcji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś robiłam właśnie pomidorową z mleczkiem kokosowym - wkrótce i pieczarkowa przede mną, bo Twój pomysł mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...