Walentynki-najnowszy
numer Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny
jest już w sieci (klik).
Wydanie jest to specjalne, gdyż to wyjątkowy dzień pełen pocałunków, czułości, podarunków i
smakołyków. Czas romantycznych śniadań, deserów czy kolacji.
Spieszymy zatem z pomysłami, co by również kulinarnie Was
dopieścić. Mamy przepisy na słodkie przysmaki jak i te wytrawne.
Doradzimy, jakie wino wybrać na randkę? Wyjaśnimy, co to takiego
afrodyzjak? Zajrzyj i przeczytaj w każdą chwilę bliską Twemu
sercu
Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania. Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!
Komentarze
Prześlij komentarz