Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja
fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki,
przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to
połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja.
Smacznie polecamJ
Składniki:
- 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona)
- 1-2 marchewki
- 1 łyżka miodu
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, czarny pieprz
- masło klarowne
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź.
Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej,
dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło.
Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę
podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem
gotowa. Jedz i smakujJ
Miałam okazję wypróbować ten przepis i faktycznie muszę stwierdzić, że jest przepyszny. Połączenie marchewki z czarną fasolą jest genialne! :) Natomiast polecam kupować składniki w sklepach ze zdrową żywnością - wtedy takie dania są nie tylko smaczne, ale również zdrowe.
OdpowiedzUsuń