sobota, 16 czerwca 2012

Biało-czerwone muffinki z truskawkami




Euro-szaleństwo niech trwa !!! 
Wieczór zapowiada się pełen emocji, więc trochę słodkości się przyda. 



Polska cała dziś biało-czerwona, to w kuchni też niech tak będzie!!!!



Przepis podpatrzyłam u Komarki na http://everycakeyoubake.blogspot.com/ i oczywiście nie omieszkałam go spróbować. 
Na wszelki wypadek zrobiłam od razu podwójną porcję:




Składniki:
5 szklanek + 2 łyżki mąki,
4 jajka,
1 szklanka maślanki,
1 szklanka mleka,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/3 szklanki cukru,
1/3 laski wanilii,
200 g stopionego masła,
300 g truskawek,
2 małe buraki lub 

2-3 łyżki koncentratu 
do barszczu czerwonego,
cukier puder

 
Przygotowanie: Mąkę (2,5 szklanki) wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem.. Jajka lekko rozbić widelcem i wymieszać z mlekiem i maślanką. Mokre składniki wraz ze stopionym masłem dodać do suchych.Buraki obrać 
i zetrzeć na tarce o małych oczkach, a truskawki pokroić na małe kawałki.

Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części ciasta dodać truskawki i buraki (zastąpiłam go koncentratem do barszczu czerwonego) i 2 łyżki mąki. 
Całość wymieszać łyżką.
Kawałek laski wanilii przekroić wzdłuż na pół i ziarenka dokładnie wyskrobać. Dodać do drugiej, białej części ciasta.

Foremki na muffinki (mam ich 2 sztuki) wyłożyć papilotkami do muffinek (lub posmarować masłem lub olejem). Spody napełnić ciastem czerwonym do 1/3 foremki, na wierzch nałożyć ciasto białe następne 1/3.Piec ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Upieczone i ostudzone muffinki posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...