piątek, 11 marca 2016

Ciasto czekoladowe Neli





Ciasto czekoladowe Neli- oczywiście Neli Rubinstein, który to przepis otrzymała od Helen Szell. Ciasto czekoladowe o niesamowicie intensywnym smaku. Zbite, wilgotne i słodkie w sam raz. Z taką fajnie chrupiąca skórką po bokach. PychaJ 
Ciasto czekoladowe Neli przygotowałam zgodnie przepisem opublikowanym w książce pod tytułem „Kuchnia Neli". Od siebie dodałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli podczas ubijania białek.
*Jednak troszkę przygód miałam podczas pieczenia tego ciasta, gdyż zgodnie z podanym przepisem ciasto czekoladowe powinno się piec w 100 ºC (350 º F) na środkowej półce przez 40 minut. Najpierw się zdziwiłam, że w tak niskiej temperaturze, ale co tam. Dopiero później podczas pieczenia spostrzegłam, iż coś tu nie graJ. Prawdopodobnie nastąpił drukarski błąd w przeliczaniu temperatury, gdyż 350 ºF to około 176 ºC. Ja piekłam przez pierwsze 30 minut w 100 ºC, a przez następne 30-40 minut w 140ºC z termoobiegiem za każdym razem. Ciasto wyszło bardzo smaczne Także jeszcze na pewno będę eksperymentować, jeśli chodzi o temperaturę i długość pieczeniaJ.
Och! Jak lubię przeglądać książki kucharskie i wynajdywać w nich takie perełkiJ Wam też słodko i czekoladowo polecam ten przepisJ Na weekend, do kawyJ w sam razJ


Składniki: 8-10 porcji

  • 180 g masła
  • ¾ szklanki (150 g ) cukru
  • 160 g czekolady półsłodkiej (u mnie gorzka z mleczną pomieszana)
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki (105 g) mąki pszennej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie: Utrzyj masło, aż będzie całkiem miękkie. Dodaj cukier i dalej ucieraj, aż masa zrobi się puszysta. Na bardzo małym ogniu roztop połamaną w kostki czekoladę. Poczekaj, aż ostygnie do pokojowej temperatury. Dodaj ją do maślanej masy. Mieszając przez cały czas, wbijaj po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Piekarnik nagrzej do 100ºC (350ºF) *patrz we wstępieJ. Foremkę o pojemności 6 szklanek (u mnie o średnicy 25 cm)  wyściel papierem do pieczenia. 
Do ciasta dodaj ¼ ubitej piany. Bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę piany i znów bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Piecz je przez 40 minut, na środkowej półce. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka, którą zostało nakłute, jest sucha. 
Ciasto czekoladowe Neli gotowe. Oczywiście dodatkowo możesz je polać lukrem, np.: rumowymJ Jedz i smakujJ



2 komentarze:

  1. Wielokrotnie piekłam to ciasto. Proszek jest naprawdę zbędny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to następnym razem upiekę bez proszku:)pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...