Przejdź do głównej zawartości

Makaron w sosie cytrynowo-maślanym


Smak jest cudny !!! Kurczak, cytryna, zioła w połączeniu z makaronem.




Danie jest łatwe i szybkie, gdyż mięsną marynatę można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia, gdy wracamy głodni i zmęczeni mamy pyszne danie w tyle minut ile zajmuje ugotowanie ulubionego makaronu….




Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub bazyli,
  • łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 250 g makaronu




Przygotowanie: Filet oczyścić i pokroić na paseczki lub cienkie kawałki. Ułożyć w większym płaskim pojemniku (takim co posiada pokrywkę).
Jogurt wlać do miseczki, dodać posiekany drobno czosnek. Tymianek lub bazylię posiekać i dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożone kawałki kurczaka polać przygotowanym sosem. Marynować, najlepiej pod przykryciem kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zamarynowane kawałki mięsa smażyć z obu stron (około 3-4 minut). Na patelnię dodać sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką- zostawiam jej troszkę do ozdoby. Dodać ugotowany, gorący makaron i wszystko wymieszać. Nałożyć na talerze lub w miseczki (zgodnie z upodobaniem). 

Na wierzch posypać pozostałą pietruszką- wtedy wygląda i smakuje cudnie!!!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym

Podpłomyki czyli placki smażone/pieczone na suchej patelni. Takie chlebki znane wielu kulturach pod różnymi nazwami, choćby naan popularny w kuchni indyjskiej. Prosta, polska, tradycyjna receptura: mąka, sól i woda. Przepyszna baza do wszelakich: twarożków, past czy sałatek. Dziś proponuję podać go z fenomenalnym twarożkiem czosnkowo-miętowym a na wierzchu położyć rzodkiewkę, najlepiej taką zerwaną z przydomowego ogródka. Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym wręcz wpraszają się na wiosenne śniadanie czy kolację. To również świetna propozycja na majowy piknik (taki domowy również) 😊   Pełnoziarniste podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 1050 1 szklanka mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oliwy/ oleju rzepakowego   250g sera białego półtłustego 2-4 ząbki czosnku 1 dymka garść świeżej mięty 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany sól, pieprz czarny rzodkiewka   Przygotowan...

Irlandzkie bułeczki

Nie ma jak domowa bułeczka na śniadanie, pikniku czy w podróży. Bardzo smaczna poropozycja na Majówkę. Warto zrobić podwójną porcję, bo migiem znikają.  Na pewno będę robić je częściej J Składniki: na 8 sztuk 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 gałązki rozmarynu lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej: bazylii, oregano i tymianku lub  innych ulubionych ziół Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce, za pomocą widelca wymieszaj mąkę, sodę, cukier i sól. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, ale trochę grudkowate. Gdyby ciasto wyszło za suche dodaj jeszcze trochę maślanki (mąka ma różną wilgotność). Dodaj posiekany rozmaryn lub suszone zioła. Wymieszaj. Gotowe ciasto dziel na części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko, na krzyż ostrym nożem. Piecz pr...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...