środa, 20 czerwca 2012

Makaron w sosie cytrynowo-maślanym


Smak jest cudny !!! Kurczak, cytryna, zioła w połączeniu z makaronem.




Danie jest łatwe i szybkie, gdyż mięsną marynatę można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia, gdy wracamy głodni i zmęczeni mamy pyszne danie w tyle minut ile zajmuje ugotowanie ulubionego makaronu….




Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub bazyli,
  • łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 250 g makaronu




Przygotowanie: Filet oczyścić i pokroić na paseczki lub cienkie kawałki. Ułożyć w większym płaskim pojemniku (takim co posiada pokrywkę).
Jogurt wlać do miseczki, dodać posiekany drobno czosnek. Tymianek lub bazylię posiekać i dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożone kawałki kurczaka polać przygotowanym sosem. Marynować, najlepiej pod przykryciem kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło. Zamarynowane kawałki mięsa smażyć z obu stron (około 3-4 minut). Na patelnię dodać sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką- zostawiam jej troszkę do ozdoby. Dodać ugotowany, gorący makaron i wszystko wymieszać. Nałożyć na talerze lub w miseczki (zgodnie z upodobaniem). 

Na wierzch posypać pozostałą pietruszką- wtedy wygląda i smakuje cudnie!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...