Smak jest cudny !!! Kurczak,
cytryna, zioła w połączeniu z makaronem.
Danie jest łatwe i szybkie, gdyż
mięsną marynatę można przygotować dzień wcześniej. Następnego dnia, gdy wracamy
głodni i zmęczeni mamy pyszne danie w tyle minut ile zajmuje ugotowanie
ulubionego makaronu….
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka świeżego tymianku lub bazyli,
- łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- sok i skórka otarta z połowy cytryny,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 250 g makaronu
Przygotowanie: Filet oczyścić
i pokroić na paseczki lub cienkie kawałki. Ułożyć w większym płaskim pojemniku (takim
co posiada pokrywkę).
Jogurt wlać do miseczki, dodać posiekany drobno czosnek. Tymianek lub bazylię posiekać i dodać do sosu. Przyprawić solą i pieprzem.
Ułożone kawałki kurczaka polać przygotowanym sosem. Marynować, najlepiej pod
przykryciem kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło.
Zamarynowane kawałki mięsa smażyć z obu stron (około 3-4 minut). Na patelnię
dodać sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną
pietruszką- zostawiam jej troszkę do ozdoby. Dodać ugotowany, gorący makaron i wszystko wymieszać.
Nałożyć na talerze lub w miseczki (zgodnie z upodobaniem).
Na wierzch posypać
pozostałą pietruszką- wtedy wygląda i smakuje cudnie!!!
Komentarze
Prześlij komentarz