Truskawki, truskawki, truskawki!!! Trzeba się nimi nacieszyć póki
są!!!
Składniki:
- 30 dag truskawek
- 30 dag filetu piersi kurczaka
- sałata strzępiasta (lub mieszanka sałat)
- ogórek zielony
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- Sos:
- 25 dag jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie: Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w niewielki
kawałki i usmażyć rumiano na rozgrzanym oleju. Wyłożyć na talerz wyścielony
ręcznikiem papierowym. Posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sałatę
i truskawki opłukać. Sałatę porwać na małe kawałki, a truskawki pokroić w
ćwiartki. Ogórka obrać i pokroić w pół plasterki. Wszystko razem wymieszać. Na
wierzch posypać posiekanym: szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem.
Sos: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Polać nim sałatkę i wymieszać. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz