wtorek, 24 lipca 2012

Zupa z pieczonych pomidorów


Lato lipcowo-sierpniowe to cudowny czas, kiedy pomidorów mamy pełno. Hura!!! Oczywiście tych najlepszych: czerwonych, dojrzałych i smacznych. Skoro tak, to trzeba korzystać.








Przepis na zupę z pieczonych pomidorów podejrzałam na 
http://feed-me-better.blogspot.com i smacznie go polecam J


Składniki :

  • 1,20kg pomidorów  
  • 500ml wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • dowolne zioła świeże lub suszone
  • oliwa z oliwek
  • serek naturalny (np. Bieluch)
  • makaron jajeczny  
  • sól i pieprz
  • bazylia do dekoracji


Przygotowanie: Pomidory pokroić na pół. Porozkładać na blaszce do pieczenia. Posypać odrobiną soli, świeżo mielonym pieprzem, posiekanym czosnkiem i ziołami. Następnie polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę. Odstawić do wystygnięcia.
Zdjąć skórę z pomidorów, wrzucić je do blendera i miksować na gładki krem (pozostałą z pieczonych pomidorów oliwę przelałam do słoiczka, później wykorzystam ją np.: do sałaty). Bulion podgrzać i wlać do niego zmiksowane pomidory, zagotować. 
Ugotowany makaron nałożyć do miseczek, zalać gorącą zupą. Nałożyć po łyżce serka, udekorować listkami bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...