wtorek, 10 lipca 2012

Makaron z cukinią

Makaron uwielbiam. Młoda, zieloniutka cukinia jest delikatna w smaku. Dodatkowo posiada miękką skórkę, której nie trzeba obierać, a w połączeniu z boczkiem, czosnkiem i ziołami smakuje również wyśmienicie

















 

Składniki: (2 porcje)

250 g makaronu
2 małe cukinie
2-3 plasterki wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
żółty ser, np.: „Bursztyn”
bazylia,
tymianek,
oliwa,
pieprz,
sól





Przygotowanie: Makaron ugotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć go na oliwie. Dodać posiekany czosnek i cukinię. Smażyć pod przykryciem na słabym ogniu przez 5 minut.
W tzw. międzyczasie na tarce zetrzeć Bursztyn- polski, pyszny ser (http://www.oldpoland.pl/bursztyn).
Do cukini dodać sól, pieprz i porwane listki ziół (zamiast tymianku można użyć, np.: szałwi). Dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Dodać połowę startego sera. Wszystko wymieszać z makaronem.
Po nałożeniu do miseczek/talerzy posypać pozostałym serem. Pycha :)



2 komentarze:

  1. Nie wiem, przeczytałam 2 razy ten przepis. Mam mieszane uczucia. Doskonałe składniki, ale się nawzajem " zabijają" Subiektywna opinia.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One się nie "zabijają" tylko uzupełniają. Zapewniam, spróbuj sama się przekonasz:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...