wtorek, 3 lipca 2012

Marchewka, ziemniak i koperek




Połączenie niesamowicie smaczne, lecz gdy pierwszy raz robiłam tą zupę miałam obawy, czy przypadkiem nie wyjdzie mi „zupka dla małych dzieci”. 
Po dodaniu gałki muszkatołowej i zieloniutkiego koperku natychmiast zmieniłam zdanie:) Gorąco polecam tą smaczną letnią zupę. 

Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
500 g marchewki
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 łyżki posiekanego koperku
oliwa
pieprz
sól
gałka muszkatołowa


Przygotowanie: Cebulę i marchew obrać, pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew i ziemniaki. Wymieszać. Po chwili wlać wywar. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać połowę koperku i wymieszać. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i delikatnie wymieszać. 
Zupę wlać do miseczek/talerzy i posypać pozostałym koperkiem. 





2 komentarze:

  1. A jak wygląda w miseczce/na talerzu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie, proszę spojrzeć:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...