Połączenie niesamowicie smaczne, lecz gdy pierwszy raz robiłam tą zupę miałam obawy, czy przypadkiem nie wyjdzie mi „zupka dla małych dzieci”.
Po dodaniu gałki muszkatołowej i zieloniutkiego koperku natychmiast zmieniłam zdanie:) Gorąco polecam tą smaczną letnią zupę.
1 litr bulionu warzywnego
500 g marchewki
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2-3 łyżki posiekanego koperku
oliwa
pieprz
sól
gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Cebulę i marchew obrać, pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać marchew i ziemniaki. Wymieszać. Po chwili wlać wywar. Gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać połowę koperku i wymieszać. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i delikatnie wymieszać.
Zupę wlać do miseczek/talerzy i posypać pozostałym koperkiem.
A jak wygląda w miseczce/na talerzu? :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie, proszę spojrzeć:)
OdpowiedzUsuń