piątek, 6 lipca 2012

Smażony łosoś z cytryną, bazylią i miętą

Myślę, że szybciej niż filety z łososia można zrobić tylko zupę z torebki… 
Ale jaka różnica w smaku.

















Składniki:

  • po 6 plasterków cytryny 
  • na1filet łososia (ok.20dag),
  • bazylia i mięta
  • sól, pieprz,
  • oliwa





Przygotowanie: Na patelnię wlać oliwę, włożyć plasterki cytryny i smażyć po minucie z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Łososia oprószyć solą i pieprzem, włożyć na patelnię (tą, na której smażona była cytryna). Rozpocznij smażenie od strony ze skórką, odwróć po 4-5 minutach i dosmaż z drugiej strony (razem ok. 8 minut). 
Miętę i bazylię porwij w paseczki lub kawałki. Na drugą patelnię/rondel 
wlej trochę oliwy, wrzuć zioła. 
Ryby podaję polane ziołową oliwą i udekorowane smażonymi cytrynami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...