Pewnego razu, w pewnej lodówce leżały sobie: kawałek sera feta, parę
ugotowanych ziemniaków i jajko. Na paprapecie leżało pół pęczka pietruszki.
Czy z tych składników da się zrobić pyszne danie? Jasne, że tak.
Wystarczy dogotować jeszcze parę ziemniaków (łącznie około10 szt)
dodać pieprz i sok z połówki cytryny. Pyszne pulpety gotowe.
SKŁADNIKI:
20 dag sera feta
20 dag sera feta
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
½ cytryny
pieprz
pietruszka/koperek
mąka pszenna
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki
ugotować w mundurkach, gdy będą miękkie, obrać ze skóry, rozgnieść widelcem (z ziemniakami z lodówki zrobić to samo). Ser feta rozdrobnić, pietruszkę oraz cebulę
posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wycisnąć sok z połówki cytryny,
doprawić pieprzem i tak przygotowaną masę odstawić na około 30 minut do
lodówki.
Po wyjęciu uformować małe pulpeciki, oprószyć mąką i smażyć na oliwie.
Smacznego :)
ciekawa propozycja. Po raz pierwszy spotykam się z takimi kulkami. Ale feta plus ziemniak to dobre połączenie, bo feta jest słona ;) Musiały być smaczne;).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
i jeszcze cytrynowa nutka:) naprawdę smaczne dzięki:)
Usuńwow, jestem pod wrażeniem :) nigdy nie łączyłam ziemniaków z fetą:)
OdpowiedzUsuń