sobota, 8 września 2012

Ziemniaczane kulki z fetą



Pewnego razu, w pewnej lodówce leżały sobie: kawałek sera feta, parę ugotowanych ziemniaków i jajko. Na paprapecie leżało pół pęczka pietruszki.
Czy z tych składników da się zrobić pyszne danie? Jasne, że tak. 
Wystarczy dogotować jeszcze parę ziemniaków (łącznie około10 szt) dodać pieprz i sok z połówki cytryny. Pyszne pulpety gotowe.

SKŁADNIKI:
20 dag sera feta
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
½ cytryny
pieprz
pietruszka/koperek
mąka pszenna
oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy będą miękkie, obrać ze skóry, rozgnieść widelcem (z ziemniakami z lodówki zrobić to samo). Ser feta rozdrobnić, pietruszkę oraz cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wycisnąć sok z połówki cytryny, doprawić pieprzem i tak przygotowaną masę odstawić na około 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu uformować małe pulpeciki, oprószyć mąką i smażyć na oliwie. Smacznego :)




3 komentarze:

  1. ciekawa propozycja. Po raz pierwszy spotykam się z takimi kulkami. Ale feta plus ziemniak to dobre połączenie, bo feta jest słona ;) Musiały być smaczne;).

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jeszcze cytrynowa nutka:) naprawdę smaczne dzięki:)

      Usuń
  2. wow, jestem pod wrażeniem :) nigdy nie łączyłam ziemniaków z fetą:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...