Przejdź do głównej zawartości

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku




Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam. Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia.



Składniki:  4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g
cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt.
szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt.
natka pietruszki: 1pęczek
pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g
malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt.
cynamon w proszku: 0,5łyżeczki
chleb: 4kromki
ser sałatkowy typu
greckiego: 60g
oliwki greckie czarne: 80g
stołowe brandy: 3łyżki
jajko, osobno żółtko i
białko: 1szt.
mleko: 0,25szklanki
oliwa z oliwek: 3łyżki
woda: 0,5szklanki
sól: do smaku
pieprz: do smaku

Przygotowanie:

Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w miseczce. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy ½ zawartości miksera/miseczki, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati. Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.

Pulpeciki: Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki (u mnie zielone) pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, ½ łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.






Komentarze

  1. Świetny przepis! Pierwsze zdjęcie w miniaturce wygląda jak truskawka :) Świetne ujęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki z tą truskawką faktycznie masz rację:)

      Usuń
  2. lubię wariacje na temat pulpecików,a te prezentują się naprawdę smacznie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie! Uwielbiam wszelkiej masci klopsiki i pulpety.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jeszcze jak smakują, ale wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, również je robiłam, na następny dzień smakowały jeszcze lepiej, ciekawa jestem jakie będą w tym tygodniu lidlowskie propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, że na następny dzień smakują jeszcze lepiej:)Extra przepis na obiad, który można przygotować poprzedniego dnia:)

      Usuń
  6. Greckie smakołyki zawsze są doskonałe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by

Sałatka z roszponką i awokado

Awokado w połączeniu  z roszponką, rzodkiewką i jabłkiem. Pycha!!!Zielona, wiosenna sałatka świetnie smakuje wraz z jajkami faszerowanymi lub ugotowanymi na twardo. To również wspaniała propozycja na wielkanocny stół. A przepis na sałatkę z roszponką i awokado pochodzi z najnowszego numeru Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik) . Zajrzyj i przekonaj się, jakie inne wielkanocne i wiosenne przepisy tam dla Ciebie mamy:) Składniki: 3-4 garści roszponki 3-4 garści sałaty osuszonej, porwanej na kawałki kilka rzodkiewek 1 awokado 1 jabłko 1 czerwona cebula 1-2 łyżki ocet balsamiczny 3-4 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny Przygotowanie: Z oleju, octu balsamicznego, oliwy, musztardy, rozgniecionego czosnku, soli i pieprzu przygotuj sos. Roszponkę opłucz osusz. Wraz z sałatą wrzuć do salaterki. Obraną cebulę, przekrój na pół i pokrój