środa, 5 września 2012

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku




Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam. Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia.



Składniki:  4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g
cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt.
szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt.
natka pietruszki: 1pęczek
pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g
malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt.
cynamon w proszku: 0,5łyżeczki
chleb: 4kromki
ser sałatkowy typu
greckiego: 60g
oliwki greckie czarne: 80g
stołowe brandy: 3łyżki
jajko, osobno żółtko i
białko: 1szt.
mleko: 0,25szklanki
oliwa z oliwek: 3łyżki
woda: 0,5szklanki
sól: do smaku
pieprz: do smaku

Przygotowanie:

Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w miseczce. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy ½ zawartości miksera/miseczki, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati. Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.

Pulpeciki: Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki (u mnie zielone) pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, ½ łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.






8 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Pierwsze zdjęcie w miniaturce wygląda jak truskawka :) Świetne ujęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki z tą truskawką faktycznie masz rację:)

      Usuń
  2. lubię wariacje na temat pulpecików,a te prezentują się naprawdę smacznie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie! Uwielbiam wszelkiej masci klopsiki i pulpety.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jeszcze jak smakują, ale wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, również je robiłam, na następny dzień smakowały jeszcze lepiej, ciekawa jestem jakie będą w tym tygodniu lidlowskie propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, że na następny dzień smakują jeszcze lepiej:)Extra przepis na obiad, który można przygotować poprzedniego dnia:)

      Usuń
  6. Greckie smakołyki zawsze są doskonałe.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...