Przejdź do głównej zawartości

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku




Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam. Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia.



Składniki:  4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g
cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt.
szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt.
natka pietruszki: 1pęczek
pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g
malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt.
cynamon w proszku: 0,5łyżeczki
chleb: 4kromki
ser sałatkowy typu
greckiego: 60g
oliwki greckie czarne: 80g
stołowe brandy: 3łyżki
jajko, osobno żółtko i
białko: 1szt.
mleko: 0,25szklanki
oliwa z oliwek: 3łyżki
woda: 0,5szklanki
sól: do smaku
pieprz: do smaku

Przygotowanie:

Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w miseczce. Rozgrzewamy w garnku oliwę (ok. 2 łyżki), wrzucamy ½ zawartości miksera/miseczki, smażymy mniej więcej przez 2 minuty, dodajemy 200 g pomidorów pelati. Zmniejszamy ogień. Dodajemy 15 g koncentratu pomidorowego i brandy (1 łyżka), mieszamy. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól. Mieszamy i podduszamy, uważając, aby nam się nie przypaliło. Cały czas mieszając, dodajemy pół szklanki wody, jeszcze gotujemy, aż sos zgęstnieje, odstawiamy.

Pulpeciki: Obieramy chleb ze skórki, miąższ chleba (z 4 pajd) wrzucamy do miski, rozdrabniamy, dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej z miksera, oliwki (u mnie zielone) pokrojone w talarki, ser sałatkowy typu greckiego pokrojony w kosteczkę i 4 łyżeczki (2 łyżki) brandy. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, ½ łyżeczki cynamonu, świeżo zmieloną sól, świeżo zmielony pieprz i żółtko. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Smarujemy ręce oliwą i formujemy pulpeciki. Smażymy. Usmażone pulpeciki wkładamy do sosu, podduszamy razem na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Wykładamy pulpeciki na talerz, polewamy sosem, przybieramy natką pietruszki.






Komentarze

  1. Świetny przepis! Pierwsze zdjęcie w miniaturce wygląda jak truskawka :) Świetne ujęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki z tą truskawką faktycznie masz rację:)

      Usuń
  2. lubię wariacje na temat pulpecików,a te prezentują się naprawdę smacznie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie! Uwielbiam wszelkiej masci klopsiki i pulpety.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem jeszcze jak smakują, ale wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, również je robiłam, na następny dzień smakowały jeszcze lepiej, ciekawa jestem jakie będą w tym tygodniu lidlowskie propozycje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, że na następny dzień smakują jeszcze lepiej:)Extra przepis na obiad, który można przygotować poprzedniego dnia:)

      Usuń
  6. Greckie smakołyki zawsze są doskonałe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ pianę”. Na stolnicy

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Gruzińska sałatka ziemniaczana

Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam już dawno na blogu Martyny . Zainspirowało mnie bardzo to połączenie: ziemniaków, orzechów i cebuli.  To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną. Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku ta wersja z podsmażona cebulką. To już setny mój post na blogu J Hura!!! Składniki:    ·         5 -6 ziemniaków średniej wielkości ·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ·         1 duża czerwona cebula ·         2 duże ząbki czosnku ·         słodka papryka ·         pęczek koperku ·         oliwa extra virgin ·         1/2  cytryny ·         sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia)  Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i przełóż do miski. S

Wiedeńska babka z malinami

Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny. Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka pomarańczową przepis tu Posypana cukrem pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylko J Składniki Ciacho: ·         4 jaja, ·         1 szklanka cukru, ·         1 szklanka mąki pszennej, ·         1 szklanka mąki ziemniaczanej, ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia ·         1 kostka stopionej margaryny ·         kilka kropel soku z cytryny ·         maliny mrożone lub świeże Lukier: ·         1 białko ·         1 szklanka cukru pudru ·         kilka kropel cytryny Przygotowanie: Ciacho:   Jaja z cukrem ubij mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę.