Kiedy dni coraz krótsze (niestety) dobrze, jak kuchni jest kolorowo,
pachnąco i smacznieJ Tak właśnie jest, gdy
przyrządzamy kurczaka z pomarańczami.
Na przepis ten natknęłam się na:
Składniki:
- 2 piersi kurczaka,
- 3 pomarańcze
- 3-4 łyżki śmietany,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- tymianek
- masło
Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wlać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki (zostawiłam na całą noc) Pozostałe dwie pomarańcze obrać, oddzielić miąższ od błonek. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Miąższ z pomarańczy razem z sokiem dodać na patelnię. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach tymianku. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Gdy piersi z
kurczaka będą już miękkie można dolać śmietany (śmietanę dodajemy stopniowo,
żeby sos nie był za rzadki). Po dodaniu śmietany dusimy jeszcze około 10-15
minut bez przykrycia (trzeba tylko pilnować żeby sos za bardzo nie zgęstniał). Podawać z ryżem białym lub brązowym.
Smacznego!!!
Pyszne!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńMmm, ten kurczak musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńdzięki smakuje wybornie, tylko trzeba dokładnie tą białą skórkę obrać, chyba, iż lekko gorzkawy smak nie przeszkadza:)
Usuń