piątek, 30 listopada 2012

Pierś w pomarańczach




Kiedy dni coraz krótsze (niestety) dobrze, jak kuchni jest kolorowo, pachnąco i smacznieJ Tak właśnie jest, gdy przyrządzamy kurczaka z pomarańczami.  

Na przepis ten natknęłam się na:


Składniki:

  • 2 piersi kurczaka, 
  • 3 pomarańcze 
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek  
  • masło

Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić i popieprzyć. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wlać do pokrojonych piersi i wymieszać. Odłożyć piersi na 1 godzinę do lodówki (zostawiłam na całą noc) Pozostałe dwie pomarańcze obrać, oddzielić miąższ od błonek. Na patelni na małym ogniu roztopić masło, następnie dodać odcedzone piersi i obsmażyć. Miąższ z pomarańczy razem z sokiem dodać na patelnię. Następnie zetrzeć trochę gałki muszkatołowej i roztartego na dłoniach tymianku. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Gdy piersi z kurczaka będą już miękkie można dolać śmietany (śmietanę dodajemy stopniowo, żeby sos nie był za rzadki). Po dodaniu śmietany dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia (trzeba tylko pilnować żeby sos za bardzo nie zgęstniał). Podawać z ryżem białym lub brązowym. Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. Mmm, ten kurczak musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki smakuje wybornie, tylko trzeba dokładnie tą białą skórkę obrać, chyba, iż lekko gorzkawy smak nie przeszkadza:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...