sobota, 10 listopada 2012

Szwedzkie ziemniaki



To danie króluje w Szwecji podczas tamtejszej Nocy Świętojańskiej, kiedy to Szwedzi tłumnie wychodzą z domów i urządzają pikniki. Bawią się i smakują przez całą tą wyjątkową noc.


Składniki:
10-12 szt ziemniaków (równej wielkości)
5 dag masła
2 łyżki bułki tartej
3-4 łyżki świeżo startego twardego ser żółtego
sól gruboziarnista

Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 220ºC. Obierz ziemniaki, następnie ponacinaj je nożem w kilkumilimetrowych odstępach. Najłatwiej ułożyć ziemniaki koło deski i kroić nożem tylko do jej wysokości. Ziemniaki ułóż jeden obok w płaskim żaroodpornym naczyniu. Stop masło i posmaruj nim ziemniaki. Zostaw trochę masła na później. Posyp ziemniaki solą. Piecz (bez przykrycia) przez 30 minut. Posyp bułką tarta, skrop resztą masła, piecz jeszcze przez 10 minut. Na koniec posyp startym żółtym serem. Pozostaw je w piekarniku przez 5 minut. Smaklig måltid J


5 komentarzy:

  1. proste i fanastyczne, to dowód, że ziemniaki do obiadu nie muszą być nudne

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wszystkie dania w kuchni skandynawskiej, niby znajome, ale z jakimś nowym elementem, z serem jeszcze nie zapiekałam ziemniaczków. Witam w akcji i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, ten ser dopełnia smaku:) A kolejny przepis już oczekuje:)

      Usuń
  3. Uwielbiam te ziemniaczki ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. jej jakie wspaniałe ziemniaczki, no rewelacja :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...