piątek, 2 listopada 2012

Ciasto marchewkowe


To może wydawać się zabawne, że do ciasta dodaje się marchew i w dodatku smakuje ono tak znakomicie. Za sprawą cynamonu i goździków przypomina nieco piernik. Ponadto ta cudowna polewa z nutką pomarańczy w doskonały sposób dopełnia smaku.
Polecam kawał ciasta i kubek herbaty lub kawy i …………… uśmiech od razu pojawia się na twarzyJ

  
Inspiracją do zrobienia tego pysznego ciasta, był przepis

A wszystkich słodkich bezglutenowców zapraszam tu klik ta wersja jest również dla tych, co nie mogą jeść jajek ani mleka.

Składniki(na blachę 45 x 26cm):
ciasto:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 i ¼ szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 500 g marchwi, obrano utartej
  • 100 g rodzynek  (jeśli lubimy)
  • 75 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowa,
  • goździki, ziele angielski
  • szczypta soli

  • polewa: 
  • 250g serka naturalnego
  • 50 g miękkiego masła
  • kawałek laski wanilii
  • skórka grubo starta z 2 pomarańczy
  • 100-150g cukru pudru


Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i przyprawy (goździki i ziele angielskie posiekać na desce lub rozbić w moździerzu) i wymieszać. Następnie mąkę wsypać do masy cukrowo-jajecznej. Wszystko wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 160ºC przez około 40 minut.

Polewa: Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę. Wszystkie jej składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło miksować i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej serek na przemian z cukrem pudrem. Dodać wanilię i startą (na grubych oczkach) skórkę pomarańczową (zostawić trochę do dekoracji), wymieszać. Następnie wylać ją na wystudzone ciasto, posypać resztą skórki pomarańczowej. Całość trzymać w lodówce.




Potrawy rozgrzewające

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że mój wpis Cię zachęcił :)
    Uwielbiam ciasto marchewkowe, na pewno zrobię je jeszcze wiele razy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. marchwiowe to rzeczywiście numer jeden, szczególnie jesienią ... też często robię

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam, znam, pyszne jest, a u Ciebie i fotogeniczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę kiedyś zrobić ciacho, bo wstyd się przyznać, ale jeszcze nie robiłam :) twoje wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...