To może wydawać się zabawne, że do
ciasta dodaje się marchew i w dodatku smakuje ono tak znakomicie. Za sprawą
cynamonu i goździków przypomina nieco piernik. Ponadto ta cudowna polewa z
nutką pomarańczy w doskonały sposób dopełnia smaku.
Polecam kawał ciasta i kubek herbaty
lub kawy i …………… uśmiech od razu pojawia się na twarzyJ
Inspiracją do zrobienia tego pysznego
ciasta, był przepis
A wszystkich słodkich bezglutenowców zapraszam tu klik ta wersja jest
również dla tych, co nie mogą jeść jajek
ani mleka.
Składniki(na blachę 45 x 26cm):
ciasto:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 szklanka cukru białego
- 1 i ¼ szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 500 g marchwi, obrano utartej
- 100 g rodzynek (jeśli lubimy)
- 75 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowa,
- goździki, ziele angielski
- szczypta soli
- polewa:
- 250g serka naturalnego
- 50 g miękkiego masła
- kawałek laski wanilii
- skórka grubo starta z 2 pomarańczy
- 100-150g cukru pudru
Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem,
następnie dodać olej i wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszek
do pieczenia, sól i przyprawy (goździki i ziele angielskie posiekać na desce
lub rozbić w moździerzu) i wymieszać. Następnie mąkę wsypać do masy cukrowo-jajecznej. Wszystko wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 160ºC
przez około 40 minut.
Polewa: Gdy ciasto ostygnie, przygotować
polewę. Wszystkie jej składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło
miksować i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej serek na przemian z cukrem pudrem.
Dodać wanilię i startą (na grubych oczkach) skórkę pomarańczową (zostawić
trochę do dekoracji), wymieszać. Następnie wylać ją na wystudzone ciasto,
posypać resztą skórki pomarańczowej. Całość trzymać w lodówce.
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńI wspaniale smakuje:)
UsuńBardzo mi miło, że mój wpis Cię zachęcił :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe, na pewno zrobię je jeszcze wiele razy :)
Ja na pewno też:)
Usuńmarchwiowe to rzeczywiście numer jeden, szczególnie jesienią ... też często robię
OdpowiedzUsuńZnam, znam, pyszne jest, a u Ciebie i fotogeniczne:)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńpysznie!
muszę kiedyś zrobić ciacho, bo wstyd się przyznać, ale jeszcze nie robiłam :) twoje wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń