sobota, 2 marca 2013

Cynamonowiec z jabłkami



Ciasto przepyszneJ Rozpływa się w ustach. Znika w mgnieniu oka. Piekę je na różne smaczne okazje, tym razem na tzw. babskie pogaduszki -  jutro będę gościć mamę karmiącą z jej czteromiesięczną Kruszynką J


Składniki: na 1 keksówkę

5 jajek
250 g cukru
300 g mąki
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jabłka
garść rodzynek


Przygotowanie: Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, wymieszaj z olejem i powoli połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, soda i cynamonem. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka (pokroiłam je z skórką, ale jeśli chcesz to oczywiście możesz je obrać). Dodaj, namoczone w gorącej wodzie, rodzynki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180ºC przez około godzinę. Gotowe, przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem. SmacznegoJ  


Kulinarny Dzień Kobiet

3 komentarze:

  1. ale pychota! jabłuszka plus cynamon połączenie idealne, do tego jeszcze zamknięte w kawałku ciasta! biore kawałeczek na wynos:)

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie jabłka i cynamonu to jedno z moich ulubionych :)))
    pozdrawiam i dziękuje za dodanie się do mojej jabłuszkowej akcji,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, lubię takie proste, aromatyczne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...