Ciasto przepyszneJ Rozpływa się w ustach. Znika w mgnieniu oka. Piekę je na różne
smaczne okazje, tym razem na tzw. babskie pogaduszki - jutro będę gościć mamę
karmiącą z jej czteromiesięczną Kruszynką J
Składniki: na 1 keksówkę
5 jajek
250 g cukru
300 g mąki
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jabłka
garść rodzynek
Przygotowanie: Jajka zmiksuj z cukrem na
puszystą masę, wymieszaj z olejem i powoli połącz z mąką, proszkiem do
pieczenia, soda i cynamonem. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka (pokroiłam je z skórką,
ale jeśli chcesz to oczywiście możesz je obrać). Dodaj, namoczone w gorącej
wodzie, rodzynki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180ºC
przez około godzinę. Gotowe, przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem. SmacznegoJ
ale pychota! jabłuszka plus cynamon połączenie idealne, do tego jeszcze zamknięte w kawałku ciasta! biore kawałeczek na wynos:)
OdpowiedzUsuńpołączenie jabłka i cynamonu to jedno z moich ulubionych :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuje za dodanie się do mojej jabłuszkowej akcji,
Olinka - Smakowy Raj
Wygląda bardzo smakowicie, lubię takie proste, aromatyczne ciacha :)
OdpowiedzUsuń