niedziela, 10 marca 2013

Jajka jabłkiem faszerowane



Zwykle te jajka przygotowuję na Wielkanocny Świąteczny Stół, a dziś skoro trochę więcej czasu delektowaliśmy się nimi podczas niedzielnego śniadaniaJ


Składniki:


  • 5 jajek
  • 1 jabłko
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • ew. cukier


Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Przekrój na pół i wydrąż żółtka do głębokiego talerza. Następnie żółtka rozgnieć widelcem. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko dodawaj do żółtek stopniowo do smaku. Dodaj 1 lub 2 łyżeczki chrzanu, łyżkę majonezu i jogurtu naturalnego. Wymieszaj. Wciśnij sok z cytryny, pieprz, sól i ew. cukier do smaku. Teraz powypełniaj tą masą białkowe łódeczki. Udekoruj natką pietruszki. SmacznegoJ


5 komentarzy:

  1. z jabłkiem ? ciekawe, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam o jajkach faszerowanych jabłkami. To bardzo ciekawe.
    A fotki śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Goa, ciekawy i oryginalny pomysł na świąteczne danie :)))
    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji "Zimowe Jabłuszka" :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mnie zaciekawiły te jajka z jabłkiem. Taka świąteczna wariacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Od razu wiosennie się zrobiło od Twoich zdjęć :) Święta idą, będzie świetna okazja wypróbować przepis. Takie jajeczka na pewno urozmaicą wielkanocny stół ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...