Przejdź do głównej zawartości

Bogracz



Tak się składa, że poprzedni tydzień spędziłam na Węgrzech. Kraj przeuroczy i ciepły. Pola pełne słoneczników, stragany nawet te przydrożne pełne arbuzów, melonów i oczywiście papryki w różnych kolorach, pikantne i nieco łagodniejsze w smaku.
A ten przepyszny przepis na węgierski bogracz dostałam od bardzo sympatycznej Węgierki Hanny, gdy siedząc sobie w czwartkowy wieczór w Bogaczu, w pobliżu jednej z winniczek gawędziłyśmy sobie, oczywiście winko popijając. Tak tak Polak Węgier dwa bratanki… a my by się porozumieć rozmawiałyśmy po angielsku. A gdy sobie tak rozmawiałyśmy Hana podała mi przepis na bogracz, jaki przyrządza się u niej w domuJ .Ten bogracz smakuje o niebo lepiej niż te podawane w węgierskich restauracjachJ


Składniki: na 4 porcje

·        1 cebula
·        2-3 ząbki czosnku
·        1-2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
·        200 g kiełbasy
·        500 g wołowiny
·        4 duże obrane ziemniaki
·        1 czerwona papryka
·        sól, pieprz
·        olej


Przygotowanie: Cebulę pokrój w kosteczkę. Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę, po chwili dodaj czosnek. Teraz posyp obficie papryką. Kiełbasę pokrój w pół plasterki bądź w kostkę i dodaj do cebuli z czosnkiem. Pokrój wołowinę i tez ja dodaj. Od czasu do czasu mieszaj wszystko. Ziemniaki pokrój w kostkę, paprykę w paski i kolejno dodawaj mieszając od czasu do czasu. Wlej wodę tak by wszystkie składniki bogracza były zakryte (lub nieco więcej).Możesz dodać dorobione soli i pieprzu.Teraz przykryj i gotuj około godziny tak by wołowina była miękka. Skosztuj, dopraw do smaku jeśli trzeba. Pyszny węgierski bogracz gotowy. Bogracz można jeść z chlebem lub bez- rzecz gustu. Jó étvágyat J


Warzywa psiankowate 2013

Komentarze

  1. Jeszcze przed mną ten węgierski klasyk. Witam Cię w kolejnej edycji akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też się strasznie cieszę:) i koniecznie spróbuj:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę pobytu na Węgrzech ;) chciałam zawsze zobaczyć, szczególnie Budapeszt!

    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budapeszt piękny, szczególnie wieczorem, a na konkurs wysłałam już odpowiedź:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrz...

Ciasto orzechowo-miodowe

Orzechy włoskie i miód- czy czegoś trzeba więcej? Pysznego ciasta może:)  Miodowe ciasto przełożone waniliowym kremem, na wierzchu orzechy zatopione w słodkiej polewie.  W sam raz na jesienne urodzi ny:)  Smakowało wybornie J Już niestety  zniknęło J    Ogromną zaletą tego ciasta jest to, iż można, a nawet należy   przygotować  je  wcześniej-ponoć im starsze tym lepsze J   i nie musi stać w lodówce J   Tak z innej całkiem z innej beczki to czas by nastawić piernikowe ciasto J Składniki: blacha średnica 29cm  Ciasto: ·         1/2 kg mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag margaryny ·         2 jajka ·         2 łyżeczki miodu ·         2 łyżeczki sody ·   ...