czwartek, 29 sierpnia 2013

Zapiekanka z szynki i porów




Ta bardzo smaczna zapiekanka już jakiś czas gości w naszym domowym menu. Zazwyczaj pojawia się na stole, gdy sezon porowy nastaje. Teraz zagości na blogu. Przepis pochodzi od Pascla Brodnikciego z książki „ Po prostu gotuj”, która jest jedną ulubionych moich książek kucharskich. Szyneczka, pory i ziemniaki przyprawione ziołami prowansalskimi, wszystko to podsmażone i zapieczone. Naprawdę cieszy smakiemJ



Składniki: na 4 porcje

7 łyżek masła
500 g białych części pora
500 g szynki
2 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szklanka mleka
1 kg ziemniaków
10 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
grubo starty ser żółty
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po ostygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Pora dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki – czasami pomidorki koktajlowe zastępuję zwykłymi pomidorami obranymi ze skórki i z wydrążonymi nasionkami, czasami też zapiekankę przyrządzam bez nichJ

Rozgrzej piekarnik do 180°C, włącz termoobieg. Na patelni stop 5 łyżek masła, wrzuć pory posól i zeszklij Pory już tak mają, że bardzo lubią masło i gdy się je smaży wciągają je całe, dlatego jak zobaczysz, że to zrobiły dorzuć im jeszcze kawałeczek. Niech mają, a zapiekanka będzie jeszcze lepsza. Na drugiej patelni rozpuść resztę masła i podsmaż szynkę. Oprósz ją mąką, wymieszaj i zasmaż. Wlej mleko i dodaj zioła, zrób to zanim mleko się zagotuje. Wymieszaj z porami, z ziemniakami i pomidorami. Skosztuj i przypraw do smaku. Przełóż do żaroodpornego naczynia/formy. Posyp żółtym serem (Pascal poleca oscypek). Zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się przyrumieni. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Pyszna zapiekanka gotowaJ. SmacznegoJ


Warzywa psiankowate 2013

4 komentarze:

  1. Ja mam gdzieś tą książkę chyba zeskanowaną, koniecznie muszę do niej zajrzeć, skoro takie w niej pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zajrzyj,a na pewno coś pysznego wybierzesz:)

      Usuń
  2. No to teraz będzie za mną chodziła Twoja zapiekanka :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...