ze śliwkami
Pyszne połączenie ciasta drożdżowego ze
śliwkami na wierzchu cytrynowym lukrem polane. Naprawdę chce się jeść i smakować. Wyborna
kompozycja smakowa słodycz przełamana cytrynową nutką. Bułeczki
drożdżowe dobrze smakują jako śniadanie jak i podwieczorek. Smacznie polecamJ
Składniki: na 12 szt
- 3 szklanki mąki
- 1 lub ½ szklanki ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych
- 2 jajka
- 100g rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szczypty soli
- 1/2 kg śliwek
- brązowy cukier
- lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie: Drożdże rozpuść w mleku (suche wystarczy dosypać do mąki), dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj. Pozostaw w naczyniu na ok. 15 minut by podrosły (uważaj czasem rosną bardzo szybko). Mąkę wsyp miski, dodaj jajka, drożdże, cukier, zagnieć ręką lub przy pomocy szpatułki ciasto, pod koniec dodać stopione masło. Jeśli użyłaś/łeś suchych drożdży podgrzej pół szklanki mleka i dodaj do reszty wymieszanych składników. Zupełnie nie przejmuj się tym, że ciasto będzie się kleić. Teraz wyrabiaj je zwyczajnie ręką (ok.10 min) albo przy pomocy robota (możesz dosypać trochę mąki gdyby ciasto kleiło się za bardzoJ) Pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę półtorej lub wstaw na noc do lodówki. Wydreluj śliwki i przygotuj na talerzyku trochę cukru/cukru brązowego. Po leżakowaniu ciasto naciśnij ręką by pozbawić go powietrza. Teraz po kolei bierz do dłoni ciasto uformuj kulkę wielkości mandarynki, rozpłaszcz na placek, nakładaj śliwkę, posyp szczypta cukru i zaklej, ponownie kształtując kulkę. Układaj na blachę wyłożoną papierem. Zostaw pół godziny do podrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Piecz bułeczki ok.15 minut. Ostudź w lekko w uchylonym piekarniku. Teraz przygotuj lukier: wyciśnij sok z ½ cytryny, do soku dodawaj stopniowo cukier, utrzyj np.mikserem. Cukier dodawaj do uzyskania kleistej emulsji. Teraz polej bułeczki lukrem i gotowe smacznegoJ
Komentarze
Prześlij komentarz