Grecka zupa fasolowa to gęsta i pożywna zupa. Pyszna w smaku. Fasola
nadaje gęstości i to dzięki niej ta grecka zupa jest tak pożywna. Pomidory,
oliwa i seler naciowy – samo przepyszne zdrowieJ. Przed podaniem posypana czarnymi,
krojonymi oliwkami (koniecznie) i natką pietruszki. Tylko jeść i cieszyć się smakiem
pozostajeJ
Składniki: na 4 porcje
·
200 g suchej fasoli jaś
·
1 l wody
·
2 cebule
·
2 ząbki czosnku
·
2 marchewki
·
2 łodygi selera naciowego
·
1 puszka (400 g) pomidorów
·
3 łyżki oliwy
·
2 łyżki tymianku (świeżego/suszonego)
·
garść czarnych oliwek bez pestek
·
natka pietruszki
·
2-3 listki laurowe
·
sól, pieprz
Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasole pod bieżącą wodą a
następnie zalej ją gorącą woda i odstaw na noc by namokła. Warzywa umyj i
obierz. Cebulę, czosnek pokrój w drobną kostkę. Selera pokrój w plasterki.
Pomidory rozgnieć widelcem. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do
garnka, zalej litrem wody i gotuj ok. 15 minut. Zmniejsz ogień, przykryj i
gotuj kolejne 20 minut. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory seler, tymianek, liść
laurowy i oliwę. Dodaj całe obrane marchewki. Dopraw tylko pieprzem (fasola od
soli stwardnieje). Zupę zagotuj, a następnie duś na małym ogniu około godziny,
aż fasola będzie miękka. Około 15 minut przed końcem gotowania wyjmij
marchewkę. Po ostygnięciu pokrój ją w plasterki i dodaj do zupy. Na koniec
dopraw solą. Skosztuj- ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z posiekanymi
oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Grecka zupa fasolowa gotowa. Jedz i
smakujJ
wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńto zapraszam :)
UsuńAleż smakowitości!
OdpowiedzUsuńpychota, muszę ugotowac:)
OdpowiedzUsuń