wtorek, 7 stycznia 2014

Grecka zupa fasolowa


Grecka zupa fasolowa to gęsta i pożywna zupa. Pyszna w smaku. Fasola nadaje gęstości i to dzięki niej ta grecka zupa jest tak pożywna. Pomidory, oliwa i seler naciowy – samo przepyszne zdrowieJ. Przed podaniem posypana czarnymi, krojonymi oliwkami (koniecznie) i natką pietruszki. Tylko jeść i cieszyć się smakiem pozostajeJ


Składniki: na 4 porcje
·        200 g suchej fasoli jaś
·        1 l wody
·        2 cebule
·        2 ząbki czosnku
·        2 marchewki
·        2 łodygi selera naciowego
·        1 puszka (400 g) pomidorów
·        3 łyżki oliwy
·        2 łyżki tymianku (świeżego/suszonego)
·        garść czarnych oliwek bez pestek
·        natka pietruszki
·        2-3 listki laurowe
·        sól, pieprz


Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasole pod bieżącą wodą a następnie zalej ją gorącą woda i odstaw na noc by namokła. Warzywa umyj i obierz. Cebulę, czosnek pokrój w drobną kostkę. Selera pokrój w plasterki. Pomidory rozgnieć widelcem. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej litrem wody i gotuj ok. 15 minut. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 20 minut. Dodaj cebulę, czosnek, pomidory seler, tymianek, liść laurowy i oliwę. Dodaj całe obrane marchewki. Dopraw tylko pieprzem (fasola od soli stwardnieje). Zupę zagotuj, a następnie duś na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka. Około 15 minut przed końcem gotowania wyjmij marchewkę. Po ostygnięciu pokrój ją w plasterki i dodaj do zupy. Na koniec dopraw solą. Skosztuj- ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj z posiekanymi oliwkami i posiekaną natką pietruszki. Grecka zupa fasolowa gotowa. Jedz i smakujJ



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...