środa, 29 stycznia 2014

Pasta z fasoli





Pasta z fasoli- bardzo smaczne tzw. smarowidło do kanapek. Fasola, czosnek, oliwa i olej lniany. Kilka kropel soku z cytryny, odrobina chili i garść siemienia lnianego- pyszne „samo zdrowie". Jeszcze nie dawno razem z mym M. nie wyobrażaliśmy sobie fasoli na kanapkachA teraz takie właśnie kanapki znikają w mgnieniu oka. Warto próbować i poznawać różne smaki zwłaszcza, gdy tak dobrze smakująJ


Składniki:

  • 200 g fasoli
  • zabek czosnku
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny
  • pół papryczki chili
  • siemię lniane
  • oliwa
  • olej lniany


Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą a następnie zalej ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około godziny. Odstaw do ostudzenia. Do malaksera wrzuć fasolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekana papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i sól. Wlej oliwę (3-4 łyżki)i olej lniany (2 łyżki). Wciśnij sok z cytryny (2 łyżki). Zmiksuj na gładką masę. Skosztuj, dopraw do smaku. Fasolową pastę przełóż do miseczki/słoiczka. Jedz  i smakuj

Pastę tą można przechowywać w lodówce (jeśli oczywiście coś zostanieJ)


4 komentarze:

  1. .....to może się wymienimy....? Ja poproszę odrobinę tej pasty na śniadanko...:-)
    Zapraszam czesciej....Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł! kiedyś robiłam pastę z fasoli z harissą - tez była fajna ale tutaj u Ciebie siemię lniane... super...!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za inspirację. Jak dodałam do pasty moich ulubionych suszonych pomidorów i natki pietruszki, wyszła trochę ostrzejsza wersja. Moim zdaniem również pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł, wypróbuję następnym razem, kiedy będę miała smaka na fasolę:) Na pewno się pochwalę:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...