Pasta z fasoli- bardzo smaczne tzw. smarowidło do kanapek. Fasola, czosnek, oliwa i olej lniany. Kilka kropel soku z cytryny, odrobina chili i garść siemienia lnianego- pyszne „samo zdrowie". Jeszcze nie dawno razem z mym M. nie wyobrażaliśmy sobie fasoli na kanapkachJ A teraz takie właśnie kanapki znikają w mgnieniu oka. Warto próbować i poznawać różne smaki zwłaszcza, gdy tak dobrze smakująJ
Składniki:
- 200 g fasoli
- zabek czosnku
- pieprz, sól
- sok z cytryny
- pół papryczki chili
- siemię lniane
- oliwa
- olej lniany
Przygotowanie: Dzień wcześniej wypłucz fasolę pod bieżącą wodą a następnie zalej ją gorącą wodą i odstaw na noc by namokła. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około godziny. Odstaw do ostudzenia. Do malaksera wrzuć fasolę, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekana papryczkę chili, siemię lniane, pieprz i sól. Wlej oliwę (3-4 łyżki)i olej lniany (2 łyżki). Wciśnij sok z cytryny (2 łyżki). Zmiksuj na gładką masę. Skosztuj, dopraw do smaku. Fasolową pastę przełóż do miseczki/słoiczka. Jedz i smakuj
Pastę tą można przechowywać w lodówce (jeśli oczywiście coś zostanieJ)
.....to może się wymienimy....? Ja poproszę odrobinę tej pasty na śniadanko...:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam czesciej....Pozdrawiam.
Ale fajny pomysł! kiedyś robiłam pastę z fasoli z harissą - tez była fajna ale tutaj u Ciebie siemię lniane... super...!
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację. Jak dodałam do pasty moich ulubionych suszonych pomidorów i natki pietruszki, wyszła trochę ostrzejsza wersja. Moim zdaniem również pycha.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wypróbuję następnym razem, kiedy będę miała smaka na fasolę:) Na pewno się pochwalę:)
Usuń