sobota, 18 stycznia 2014

Mchali z buraków -Lubelski Kociołek



Dziś kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka- tym razem burak. U mnie mchali z buraków-  bardzo smaczna rosyjska alternatywa dla naszej ćwikły. Razem ze mną, w tej przepysznej kulinarnej zabawie, biorą udział:

Zachęcam do zaglądania również tam, kosztowania i smakowaniaJ



Składniki:
·        60 dag  niedużych buraków ćwikłowych
·        5 dag  wyłuskanych orzechów włoskich
·        2-3 łyżki  posiekanej natki
·        4 ząbki  czosnku
·        2 łyżki octu winnego
·        3 łyżki  oleju
·        sól
·        pieprz
·        gumowe rękawiczkiJ


Przygotowanie: Buraki umyj, a następnie każdego zawiń w kawałek folii aluminiowej. Ułóż na blaszce do pieczenia/naczyniu żaroodpornym i piecz w temp. 200 ºC przez 50-60 minut (Buraki można również ugotować)
Po upieczeniu buraki nieco ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekaj i wymieszaj z burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Podawaj po schłodzeniu J Jedz i smakujJ



4 komentarze:

  1. Co prawda nie przepadam za ćwikłą, ale Twoja wersja wygląda bardziej apetycznie niż ta klasyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię ćwikłę i widziałam ten przepis w jakiejś gazecie, nawet przez chwilę go rozważałam na dzisiejszą okazję. Nie zdecydowałam się ale myślę, że jeszcze kiedyś zrobię:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadam ćwikły, bo nie znoszę chrzanu, ale taką bezchrzanową wersję jak najbardziej bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna sałatka - muszę ją wypróbować bo wydaje się prosta i szybka a naprawdę pyszna :-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...