Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z czekoladą i chili



Ciasteczka z czekoladą i chili-  połączenie smaków czekolady z cynamonem i rumem, a na końcu pikantnej nutki chili. Pięknie pachną i szybko się pieką. Również szybki znikają. Wiele ostatnio osób prosi o ten przepis, więc zamieszczam, co by nie czekając na mnie mogli je upiec w dowolnej chwili. Ach ta czekolada i chiliJ (inspiracją dla tego przepisu był przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej” Spotkanie z papryką nr 6 ;z 17 lutego 2007)


Składniki:
·        80g rodzynek/żurawiny
·        3 łyżki rumu
·        300g gorzkiej czekolady (3 tabliczki) ( ja daję 2 mleczne 1 gorzką)
·        3 łyżki masła
·        6 łyżek mąki
·        100g cukru
·        2 jajka
·        ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·        szczypta soli
·        ½ łyżeczki mielonego cynamonu
·        ¼ łyżeczki chili w proszku ( przyprawy dodać według własnego uznania)


Przygotowanie: Rodzynki/ żurawinę włóż do rondelka i wlej rum. Podgrzej mocno, tak by rum odparował Odstawi, by ostygły.170 g czekolady połam na kosteczki. Masło stop w garnku na małym ogniu. Odstaw z ognia dodawaj kosteczki połamanej czekolady cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia (w tym celu możesz też zastosować tzw. kąpiel wodną, wtedy na pewno unikniesz przypalenia czekolady). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, chili, cynamonem i solą. Jajka ubij z cukrem. Ciągle ubijając, dodawaj powoli do masy  stopioną, przestudzoną czekoladę. Powstałą masę delikatnie połącz z mąką, dodaj osączone żurawinę/rodzynki i resztę poszatkowanej czekolady wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do180oC. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj łyżeczką porcję masy i układaj na blaszce, zachowując odstęp, gdyż ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. Piecz 8-10 min, po wyjęciu z piekarnika odczekaj chwilkę, ponieważ ciasteczka są bardzo miękkie i przy próbie przełożenia mogą się połamać. Po paru minutach twardnieją i można je spokojnie przekładać. Jedz i smakujJ




Komentarze

  1. zachęciłaś mnie tym opisem. zawsze bałam się ich spróbować, ale teraz wiem, że muszę to szybciutko nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie ;) ... ale obiecałam sobie - Marta - jedz mniej słodkości :D ... i jak tu nie złąmać obietnicy ???

    OdpowiedzUsuń
  4. takich jeszcze nie jadłam :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypominają mi o płynnej czekoladzie z chili, którą kiedyś piłam... była obłędna, więc na pewno je wypróbuję :) uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...