sobota, 25 stycznia 2014

Pieczone placuszki z wędzoną makrelą


Placuszki ziemniaczane z wędzoną makreląJ Do tego zamiast tradycyjnego smażenia upiekłam je w piekarniku. Wyszły cudownie smaczneJ Posypane szczypiorkiem i skropione sokiem z cytryny (do każdej z porcji połóżmy jej ćwiartkę). Naprawdę pychaJ Myślę, iż w towarzystwie dobrego sosu też byłyby znakomiteJ

Składniki
·        1 wędzona makrela (500 g)
·        8-10szt ugotowanych ziemniaków
·        1 jajko1 cytryna
·        natka pietruszki
·        szczypiorek
·        mielona papryka słodka
·        sól
·        pieprz
·        olej

Przygotowanie: Rybę obierz z ości, rozgnieć widelcem. Z ziemniaków zrób purée (np. rozgnieć je też widelcem). Do ryby dodaj ziemniaczane purée, natkę, wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wyrób na gładką masę. Uformuj placuszki (wychodzi ok. 10 szt.), ułóż je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie każdego placuszka posmaruj z wierzchu olejem. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawaj gorące, posypane szczypiorkiem, z cząstką cytryny. Jedz i smakujJ


2 komentarze:

  1. No proszę, jakie ciekawe danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie doskonałe połączenie!
    wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...