Placuszki
ziemniaczane z wędzoną makreląJ Do tego zamiast tradycyjnego smażenia upiekłam je w
piekarniku. Wyszły cudownie smaczneJ
Posypane szczypiorkiem i skropione sokiem z cytryny (do każdej z porcji połóżmy
jej ćwiartkę). Naprawdę pychaJ Myślę, iż w towarzystwie dobrego sosu też byłyby
znakomiteJ
Składniki
·
1 wędzona makrela (500 g)
·
8-10szt ugotowanych ziemniaków
·
1 jajko1 cytryna
·
natka pietruszki
·
szczypiorek
·
mielona papryka słodka
·
sól
·
pieprz
·
olej
Przygotowanie: Rybę obierz z ości, rozgnieć widelcem. Z ziemniaków zrób purée
(np. rozgnieć je też widelcem). Do ryby dodaj ziemniaczane purée, natkę, wbij
jajko, dopraw solą, pieprzem oraz papryką i wyrób na gładką masę. Uformuj
placuszki (wychodzi ok. 10 szt.), ułóż je na blaszce wyścielonej papierem do
pieczenia. Następnie każdego placuszka posmaruj z wierzchu olejem.
Piecz ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawaj gorące, posypane
szczypiorkiem, z cząstką cytryny. Jedz i smakujJ
No proszę, jakie ciekawe danie!
OdpowiedzUsuńjak dla mnie doskonałe połączenie!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie!