Przejdź do głównej zawartości

Forszmak lubelski



Forszmak do bardzo smaczne danie tzw. jednogarnkowe. To nasz lubelski specjał, podawany przy różnych okazjach, często na weselach. Zdarzało się, że koleżanki z innych regionów Polski zachwycały się tym daniem, pytając jak się nazywa to danie i jak się je przyrządza. Tym razem przyrządziłam wersję z pieczarkami, można też dodatkowo lub zamiast nich dodać czerwoną paprykę
Ponadto forszmak lubelski przysmak bierze udział w kulinarnej zabawie: “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, iż rewelacyjne przysmaża się na nim kawałki wieprzowiny. W dodatku nie trzeba niczego więcej dodawać, by pysznie smakowałaJ  
Wypróbowałam ten z ziołami ogrodowymi i smacznie polecamJ



Składniki dla 3-4 osób:
·        0,5 kg wieprzowiny
·        kawałek wędzonej kiełbasy
·        0,5 l  bulionu (najlepiej drobiowego)
·        2 łyżki koncentratu pomidorowego,
·        3-4 ogórki kiszone,
·        8-10 pieczarek
·        1 duża cebula pokrojona w kostkę,
·        1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
·        sól, pieprz,
·        smakowita pajda z ziołami ogrodowymi


Przygotowanie:  Mięso pokrój w kostkę, następnie obsmaż na patelni (użyj smakowitej pajdy). Przełóż do dużego garnka. Cebulę pokrój w kostkę, ponownie rozpuść smalczyk na patelni i zeszklij cebulę. Na koniec podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażone składniki dorzuć do garnka z mięsem. Pozostały na patelni tłuszcz zalej bulionem, wymieszaj przelej do garnka. Dodaj słodką paprykę, sól i pieprz . Forszmak duś przez około 1,5 godziny tak by mięso było miękkie. Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pieczarki. Zaś 10 minut przed końcem dodaj pokrojone w paseczki ogórki kiszone, dopraw koncentratem, wymieszaj, skosztuj i dopraw do smaku. Forszmak zazwyczaj jadamy z chlebem. Jedz i smakuj
J



Komentarze

  1. Ciekawy przepis, muszę spróbować !
    Też biorę udział w konkursie, powodzenia !!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami - och! jak ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla, gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś kolejne części.  Bardzo s macznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze śliwkami J Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 200-300g suszonych śliwek 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego 2-3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru białego lub brązowego oliwa Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę o...

Paprykarz z czarnuszką

Smaczny paprykarz, czyli wspaniale zagospodarowane rybne resztki: pieczone czy wędzone. W połączeniu z ryżem i warzywami. Posypany czarnuszką po prostu pycha. Na kanapki lub solo smakuje wybornie. Polecam:) Paprykarz z czarnuszką 1 marchew 1 cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku ok 150 g ryb pieczonych i wędzonych 100g surowego ryżu białego/brązowego czarnuszka pieprz, sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej Przygotowanie: Ugotuj ryż na sypko. Ostudź. Następnie obierz ryby z ości dzieląc na mniejsze kawałki. Marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę, posól. Gdy się zeszkli dodaj marchew i pieczarki. Później czosnek. Przypraw: solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj koncentrat. Smaż chwilę pod przykryciem. Zestaw z ognia by przestygło. Dodaj ryż i rybę, wymieszaj. Paprykarz z czarnuszką gotowy. Jedz i smakuj.

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą są bardzo smaczne. Ugotowana kasza bulgur (jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz) wymieszana z białym serem. Ponadto podsmażona, drobno posiekana cebulka. Doprawiona kurkumą, pieprzem czarnym, sola i odrobiną tymianku. Po prostu pycha! Pierogi można podać z podsmażonym boczkiem. Znikają w ekspresowym tempie. Wspaniałe smaki i kolory. Jesiennie smacznie polecam J Składniki: na około 50 szt. 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 75 g ugotowanej kaszy bulgur 100 g sera białego półtłustego 1 cebula kurkuma pieprz czarny sól, tymianek suszony olej boczek do podania Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. Na jej środku zrób dołek. Wlewaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto, tak by było elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie podsmaż ją na oleju. Przypraw solą, kurkumą, czarnym pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Biały ser rozgnieć widelcem. Kaszę bulgur dokładnie ...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...