To pierwszy mój mazurek. Kruche ciasto na spodzie; orzechy, migdały i miód w środku; polane polewą kakaowąJ To musi wybornie smakować. Ponoć z mazurkiem jest jak z panną, podobnie jak ona powinien być pięknie przystrojonyJ. Zapewni to znakomity smak i nada odświętnego charakteruJ
Wszystkim czytelnikom życzę
radosnych, pogodnych a przede wszystkim smacznych Świąt Wielkanocnych. Mokrego Śmigusa
Dyngusa również wszystkim życzęJ
Składniki: blacha 28x38 cm
Kruche
ciasto:
·
40
dag mąki
·
20
dag cukru
·
20
dag masła
·
3
żółtka
·
szczypta
soli
Masa
orzechowa:
·
3
garście orzechów włoskich
·
3
garście migdałów
·
2 łyżeczki
miodu
·
10
dag masła
·
10
dag cukru
Polewa
kakaowa:
·
3
łyżki kakao DecoMorreno
·
1
łyżka masła
·
3
łyżki cukru pudru
·
3
łyżki śmietany 22 proc.
·
Płatki
migdałowe
·
Wiśnie
kandyzowane do dekoracji
Przygotowanie :
Ciasto: Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i włóż je
przynajmniej na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij i rozwałkuj na niezbyt
gruby placek (ok. 1 cm). Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
uformuj podwyższony brzeg. Piecz około 15 minut na złoty kolor w temp. 180°C.
Masa
orzechowa: Masło rozpuść z cukrem i miodem, dodaj
posiekane orzechy i migdały, zagotuj. Gotową masę od razu wlej na upieczony, przestudzony spód
mazurka.
Polewa kakaowa:
Masło rozpuść w rondelku. Dodaj cukier wymieszaj. Dodaj kakao ponownie wymieszaj.
Rondelek zestaw z ognia dodawaj stopniowo śmietanę, aż do uzyskania oczekiwanej
konsystencji Polewą polej masę orzechowo-migdałową. Wielkanocnie udekoruj
mazurka, np.: wiśniami kandyzowanymi i płatkami migdałowymi. Jedz, smakuj i
świętujJ
Wspaniały! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w moje gusta :) zjadłabym taki mazurek :)
OdpowiedzUsuń