Z ogromną przyjemnością zapraszam
Was do udziału w konkursie
Cacao DecoMorreno.
Niedzielny leniwy poranek z kubkiem
gorącego Cacao DecoMorreno. O jak ja to lubięJ Ten smak i zapachJ. Cacao
DecoMorreno często używam, także do ciast i deserów jakich? A może Wy mi
zdradzicie do jakich Wy go używacie?
A oto zadanie konkursowe:
Jakie ciasto/deser z użyciem kakao (najlepiej DecoMorreno) lubisz
najbardziej? Za co tak je cenisz?"
Dwie najsmaczniejsze propozycje
zostaną nagrodzone: babkową formą z
kominem oraz dwoma opakowaniami Cacao DecoMorreno
REGULAMIN KONKURSU:
1. Organizatorem konkursu jestem ja
i konkurs zostanie przeprowadzony na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/
2. Konkurs trwa od 12 kwietnia
2014 do 27 kwietnia 2014 roku.
3. Fundatorem nagród jest marka DecoMorreno.
4. Nagrody wysyła agencja
Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała imiona i nazwiska oraz dane adresowe
zwycięzców.
5. Zadanie konkursowe polega na
napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, "Jakie ciasto/deser z użyciem
kakao (najlepiej DecoMorreno) lubisz
najbardziej? Za co tak je cenisz?" Dozwolone są wszelkie formy
prezentacji.
6. Nagrody są dwie. W skład każdej
z nich wchodzi: babkowa forma z kominem oraz dwa opakowania Cacao DecoMorreno, każde o wadze
80g.
7. Zwycięzców wybieram osobiście.
Ogłoszenie wyników nastąpi na blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/, do 5 dni po
zakończeniu konkursu.
Na podanie danych adresowych zwycięzcy mają 5 dni, jeśli
w tym czasie nie otrzymam wiadomości - nagroda trafi w ręce kolejnego
uczestnika konkursu. Dane adresowe będzie można przesyłać na adres: jedzismakuj@gmail.com
8. Udział w konkursie jest
jednoznaczny z akceptacją regulaminu.
jak kakao, to tylko delikatny, puszysty, waniliowy sernik! W serniku jest dużo wapnia, a w kakao dużo magnezu, oba pierwiastki są potrzebne do budowy koścca :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej uwielbiam sernik czekoladowy z użyciem kakao Deco Morreno, a cenię za finezję w smaku i aksamitny smak sera w jego wydaniu, który zachwyca moje serce. ;)
OdpowiedzUsuńGdy masz chandrę, pogoda się psuje,
OdpowiedzUsuńa humor za bardzo nie dopisuje,
deser z kakao na nogi postawi,
a uśmiech na twarzy znowu się pojawi.
Budyń kakaowy - od dawna mam faworyta,
kto nie próbował - niech za garnek chwyta.
Urzeka mnie prostotą wykonania i wspaniałym smakiem,
takie moje małe comfort food - do dzieła zatem!
Czekoladowy (tu: dla określenia koloru ;-) ) kartonik z wiatrakiem – symbolem kakao DecoMorreno – znany mi jest od najmłodszych lat. To smak poranków z dzieciństwa – kiedy jeszcze zaspana otrzymywałam kubek gorącego kakao do łóżka, aby smakowicie i dobrze zacząć dzień ;-)
OdpowiedzUsuńJeśli mam wymienić deser z dodatkiem tegoż kakao, to w pierwszej kolejności przychodzi mi na myśl najzwyklejszy andrut (piszinger), który również jest smakiem mojego dzieciństwa. Prosty deser, przygotowywany zawsze z tatą. Masę wyjadałam zawsze „paluchem” prosto z miski, a tata udawał że się złości. Do dziś, gdy czuję zapach roztapianego do waflowej masy masła z dodatkiem kakao DecoMorreno, staje mi przed oczami tamta scena - pierwszego pichcenia wspólnie z tatą ;-)
pozdrawiam
l
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWiatraczek na opakowniu zapamiętałam jeszcze z dzieciństwa. Kakao DecoMorreno wybieram cenią za jego intensywny smak, zapach i aromat jaki nadaje nie tylko wypieką i deserą ale innym potrawą. Nadal z kakao DecoMorreno przygotowuję babkę moczno kokaową, mojego taty. Babka ta to nie jako taki mały testament kulinarny, który zostawił mi mój tata. Do dziś pamietam wspólne chwile spędzane w kuchni z tatą. Do dziś widzę mojego tate siedzacego z makutrą (gliniana misa z porowatym wnętrzem) na kolanach ucierającego ciasto drewnianym tłuczkiem. Ja oczywiście nie mogłam sie doczekać chwili, kiedy będę mogła wylizywać ciasto z makutry i tłuczka. Pamięta, że babkę tę wspólnie przyrządzaliśmy nie tylko z okazji świat, ale tak po prostu, gdy mieliśmy ochotę na coś słodkiego. A zapomniałabym o najważniejszym, babka jest dla mnie szczególan, bo wychodzi z delikatnym zakalcem, który w smaku przypomina brownie. A zakalec nawet bardzo mały w tej babce musi być.
OdpowiedzUsuńBabka cudnie kakowa:
500 g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
150 g cukru pudru
4-5 jaj-zależy od wiekości (białak ubić osobno)
40 g kakao
1 szklanka mleka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenie i kako. W misce ucieramy masło z żółtkami cukrem pudrem i mlekiem. Dodajemy mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu dodajemy pianę z białek. Gdy masa będzie jednolita ciasto przekładmay do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Babkę pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku (temp.150-160*C) przez 40-45 min.
Smacznego
Witam serdecznie. Zapach czekoladowej babki kojarzy mi się z moją kochaną babcią , która za każdym razem, gdy jechałam do niej w odwiedziny ucierała ręcznie babkę z dodatkiem tego właśnie kakao z wiatraczkiem. A ja ze zdumieniem wpatrywałam się w ciasto , które zmieniało kolor.:) Odkąd pamiętam kupuje tylko i wyłącznie kakao DecoMorreno być może dlatego , że przywołuje we mnie miłe wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego moją propozycja na wypiek z tym produktem jest puszysta babka czekoladowa (kakaowa) jaka piekła moja babunia. Za to je właśnie cenie za niezapomniane chwilę. A o to przepis
OdpowiedzUsuń125 g miękkiego masła,
3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
1 szklanka jogurtu greckiego,
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szklanki ciemnego kakao
Masło zmiksować z cukrem.Dodać jajka dalej miksować. Produkty sypkie przesiać razem i dodawać do masy maślano-jajecznej na zmianę z jogurtem. Na koniec dodać mleko i krótko zmiksować. forme do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką . Piec około 50 min w 150 stopniach :) Smacznego :)
Pozdrawiam Izabela Wójcik
ziabkaa17@wp.pl
Jeśli kakao to tylko DecoMorreno. Jeśli kakao z wiatrakiem to tylko domowy murzynek. Przepis z domowego zeszytu z przepisami. Przepis prosty, a ciasto smaczne. Przywołuje miłe wspomnienia z domu rodzinnego.
OdpowiedzUsuń1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki wody
4 łyżki kakao
dowolne bakalie jak ktoś lubi
Margarynę, cukier, wodę i kakao zamieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia i pogotować przez ok. 3 minuty. Masę ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Po ostudzeniu masy, dodać do niej kolejno żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Według własnego upodobania można dodać bakalie.Piekę w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut.
Kakao DecoMorreno cenię przede wszystkim za smak i jakość.
Mój najlepszy, popisowy deser z kakao to pyszny, leciutki jak mgiełka czekoladowy suflet. Lubię go za jego wyjątkowy smak i elegancki wygląd. Przygotowuję go na specjalne okazje, zawsze się udaje, nie tylko doskonale smakuje ale i cudnie wygląda.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao DecoMorreno
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
- 2 czubate łyżki cukru
W rondelku roztopić masło i mieszając wsypać mąkę. Gotować około 3 minut. Do masła z mąką wlać mleko i zamieszać. Doprowadzić masę do wrzenia, chwilkę pogotować i zostawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do wystudzonej masy budyniowej i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, ponownie ubić i dodać przesiane kakao. Ubite białka bardzo delikatnie połączyć z masą z żółtkami. Masę wlać do foremek na kokilki. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
Laura
a763@gazeta.pl