Przejdź do głównej zawartości

Domowy pieczony indyk




Domowy, pieczony indyk (a raczej jego pierś), to bardzo smaczna propozycja na obiad i na kanapkę. Pierś indyka, dżem śliwkowy miód, ocet winny i sos sojowy- pyszne połączenie. Inspirację znajdziecie tu. Piekłam wiele razy, dopracowałam szczegóły i Wam smacznie polecam. Na co dzień i na Wielkanoc równieżJ . Jedzcie i smakujcieJ


Składniki:
·        1 kg pierś z indyka

Marynata:
·        2 łyżki powideł/dżemu śliwkowego
·        2 łyżki miodu
·        2 łyżki octu winnego
·        1 łyżka sosu sojowego


Przygotowanie: Składniki marynaty podgrzej w garnku, aż do rozpuszczenia. Mieszając od czasu do czasu. Pierś z indyka obwiąż sznurkiem, by nadać jej kształt. Ciepłą marynatą zalej indyka i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (możesz go po pewnym czasie obrócić). Indyczą pierś wyjmij, odlej marynatę i ponownie włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Zalej je połową marynaty. Indyka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około godzinę. W połowie pieczenia podlej indyka pozostałą marynatą. Jedz i smakujJ
(jeśli planujesz wykorzystać tak upieczonego indyka jako wędlinę, pozwól mu spokojnie wystygnąć w piekarniku, a następnie schłodź go w lodówce).


Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

  1. Bardzo smakowicie wygląda. Ja niedawno na blogu u siebie robiłem takiego indyka w marynacie z chrzanu - http://gotujebochce.blogspot.com/2014/02/pieczony-udziec-indyka-w-chrzanie.html
    Polecam spróbować :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna propozycja, ale niestety sos sojowy nie jest bezglutenowy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok:) dzięki:) to moje początki w diecie bezglutenowej:)

      Usuń
    2. I ja dziękuję za info nt. sosu sojowego, w takim razie z przyjemnością dodaję przepis do akcji :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Dla wszystkich zainteresowanych podaje linka http://www.kobieta-news.pl/artykul/sos-sojowy-w-diecie-bezglutenowej :)

      Usuń
  3. Tak ładnie, smacznie i świątecznie jest na Twoim stole. Pierś indyczą upiekłaś świetnie. Do chleba, na kanapki doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie chudę mięsko a jeszcze z miodem, super pomysł. Idealnie się przyda takie mięsko na święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm..uwielbiam indyczka, na pewno taki by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrzyj ż

Mufinki z czekoladową duszą

Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce...... Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko…. Składniki: na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budyń czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie na