piątek, 26 lutego 2016

Francuska zupa pomidorowa



Francuska zupa pomidorowa to zupa, która już od dłuższego czasu jest w naszym domowym jadłospisie. Jednak wykonanie w miarę apetycznych zdjęć dotąd stanowiło pewną trudność dla mnieJ
Ta pomidorowa różni się smakiem od tradycyjnej. Starta marchew i cebula przysmażona wraz z przyprawami: tymiankiem i liściem laurowym nadają zupie wyjątkowego smaku. Do tego jest gęsta i pożywna. Można ją jeść z makaronem lub ryżem. Smacznie polecam tą francuską zupę pomidorową.



Składniki:

  • 1 większa cebula
  • 1 -2 marchewki
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony
  • 2 listki laurowe
  • ew. czosnek
  • olej rzepakowy



Przygotowanie: Cebulę obierz, pokrój w półplasterki. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Wlej olej na patelnię, następnie dodaj cebule i marchew. Przypraw sola, pieprzem i tymiankiem. Wrzuć listek laurowy wymieszaj. Możesz też dodać pokrojony lub zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Zawartość patelni ostrożnie przełóż do ciepłego bulionu. Podgrzewając wymieszaj dokładnie całość. Francuska zupa pomidorowa. Gotuj jakieś 15 minut pod przykryciem. Wyciągnij listki laurowe. Skosztuj i dopraw do smaku. Francuska zupa pomidorowa gotowaJ Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...