Leniwe pierogi z białym serem.
PychaJ Do tradycyjnych leniwych
dodałam nieco mąki orkiszowej. Połączenie bardzo udane. Domowe kluski dla
mniejszych i większych smakoszy na obiad czy kolację.
Do ciasta można też dodać
posiekana natkę pietruszki, na koniec zaś polać roztopionym masłem wraz z
zarumienioną bułką tartą. Leniwie i smacznie polecamJ
Składniki:
½ kg białego sera półtłustego
3 jaja
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki orkiszowej
sól
łyżka masła
łyżka tartej bułki
Przygotowanie: Ser
rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Dodaj obie mąki, sól. Wbij jajka. Zagnieć
ciasto. Podziel je na części. Z każdej z nich formułuj spłaszczony wałeczek.
Krój ukośnie kluski o wymiarach około 2x3 cm. Partiami wrzucaj je na wrzącą,
osoloną wodę. Gotuj je około minuty od wypłynięcia. Odcedź. Polej bułką tartą
zarumienioną na maśle Leniwe z orkiszem gotowe.
Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz