piątek, 20 stycznia 2017

Zupa z soczewicy


Gęsta, pożywna a przede wszystkim smaczna zupa z soczewicy. Z dodatkiem pomidorów, cebuli i czosnku. Smaki podkręcone kurkumą i odrobiną wędzonej papryki, to z uwagi na Brzdąca, który musi przynajmniej spróbować tego, co mama czy tato jedzą. Taka wersja smakuje wybornie. Jeśli zaś lubisz coś bardziej pikantnego, to śmiało można dodać ostrą paprykę, pieprz cayenne czy kmin. Zupa z soczewicy to wspaniała propozycja na danie obiadowe czy kolację. Smacznie polecamJ



Składniki:

  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-1,2 litra bulionu
  • sól, pieprz
  • papryką wędzona
  • kurkuma
  • olej



Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Marchewki obierz i pokrój w półplasterki. Na patelni lub garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, następnie dodaj czosnek. Przypraw solą i pieprzem. Wrzuć marchewkę i soczewicę. Wymieszaj i dopraw do smaku. Dodaj pomidory wraz z sokiem. Zalej wszystko bulionem. Gotuj 25 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem możesz ją zmiksować na krem, ale nie jest to konieczne. Przepyszna zupa z soczewicy gotowa. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...