niedziela, 22 stycznia 2017

Jogurtowe rogaliki




Małe, kruche, jogurtowe rogaliki. Smaczny, własnoręcznie wykonany prezent na Dzień Babci czy Dziadka. Czyż może być coś lepszego? Uśmiech od razu pojawi się na twarzach obdarowanych. A co dopiero wspólna herbata. Wnuczętom-łasuchom też będą smakowały. 
Jogurtowe rogaliki – mąka, jogurt naturalny i masło. Do tego odrobina orzechów laskowych (można zrobić wersję bez nich, wtedy dodać o 0,5 szklanki więcej mąki). PychaJ Na blogu znajdziesz również inne słodkie prezenty na te szczególne święta: gryczane babeczki z jabłkami czy ciasteczka z amarantusem. PolecamJ
Przepis na jogurtowe rogaliki bierze udział w kulinarnym cyklu: Ciasto na niedzielę. A wraz ze mną pieką:
Dorota z bloga Esmaralda za smakiem
Diana z bloga Di gotuje
Gosia z bloga Marcepanowy Kącik



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki orzechów laskowych mielonych
  • 200 g masła
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

nadzienie:
  • gęsty dżem
  • plasterek banana+ czekolada
  • ser biały z cukrem i cynamonem
  • ulubioneJ



Przygotowanie: Z mąki, orzechów, soli, masła i jogurtu zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie podziel ja na części. Każdą cienko rozwałkuj, wycinaj trójkąty równoramienne. Nałóż nadzienie przy podstawie trójkąta. Zawijaj zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi. Możesz lekko poskręcać różki i wygiąć w księżycowy kształt. Rogaliki układaj na blasze wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 180ºC prze około 20 minut. Jogurtowe rogaliki gotowe. Jedz i smakujJ


4 komentarze:

  1. Pyszne muszą być te rogaliki..a ta mała rączka- super..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe rogaliki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne rogaliki , zjadła bym jednego :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności i dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...