Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem




Szpinak w zapieczony na kruchej tarcie, mniamJ. Można dorzucić różne składniki: podsmażony boczek, mięso indycze ugotowane, suszone pomidory czy czosnek. To wszystko polane masą śmietanowo-serową. PychaJ
Ostatnio często u nas goszczą tarty z różnymi nadzieniami i znikają w zawrotnie ekspresowym tempie. Smaczne na ciepło lub zimno, gdy jakimś cudem zostanie kawałekJ. Polecam.



Składniki:
Ciasto:
  • 1i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody


Nadzienie:
  • mięso z 1 ugotowanego skrzydła indyczego (może być z bulionu)
  • 100-150 g szpinaku
  • 100-150 g boczku wędzonego
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • masło/olej
  • 200 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • papryka słodka i ostra
  • sól, czarny pieprz



Przygotowanie: Masło pokrój w kostkę. wbij jajko. Dodaj mąkę, sól i wodę. Zagnieć ciasto Owiń folią. Następnie wstaw do lodówki na 30-40 minut.
Po wyjęciu rozwałkuj ciasto tak by wyłożyć nim formę na tarty lub tortownicę (ok. 25 cm) dociskając porządnie brzegi. Nakłuj ciasto widelcem w wielu miejscach. Piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut.

Szpinak posiekaj podsmaż na maśle/oleju. Dodaj pokrojony drobno ząbek czosnku. Przełóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony drobno boczek. Dodaj szpinak pod koniec smażenia. Wymieszaj i wyłącz palnik. Następnie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Mięso indycze podziel na drobne kawałki i dodaj go do reszty składników. Wszystko to rozłóż równomiernie na podpieczony spód.


Jajka rozkłóć widelcem, dodaj śmietanę i starty ser. Przypraw solą, pieprzem i paprykami do smaku. Masę wlej na wierzch tarty, którą wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut. Tarta ze szpinakiem gotowa. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. Uwielbiam tarty szpinakowe, Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie potrawy! Idealne na śniadanie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Paprykarz z czarnuszką

Smaczny paprykarz, czyli wspaniale zagospodarowane rybne resztki: pieczone czy wędzone. W połączeniu z ryżem i warzywami. Posypany czarnuszką po prostu pycha. Na kanapki lub solo smakuje wybornie. Polecam:) Paprykarz z czarnuszką 1 marchew 1 cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku ok 150 g ryb pieczonych i wędzonych 100g surowego ryżu białego/brązowego czarnuszka pieprz, sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej Przygotowanie: Ugotuj ryż na sypko. Ostudź. Następnie obierz ryby z ości dzieląc na mniejsze kawałki. Marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę, posól. Gdy się zeszkli dodaj marchew i pieczarki. Później czosnek. Przypraw: solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj koncentrat. Smaż chwilę pod przykryciem. Zestaw z ognia by przestygło. Dodaj ryż i rybę, wymieszaj. Paprykarz z czarnuszką gotowy. Jedz i smakuj.

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!