Wiedeńska babka z malinami- taka tradycyjna
propozycja na Wielkanoc. Ucierane ciasto z ciepłą margaryną i do tego maliny.
Babkę tą można przygotować również z innymi dodatkami np. ze skórka
pomarańczową przepis tu Posypana cukrem
pudrem smakuje wyśmienicie, a gdy polejemy ja lukrem nabiera odświętnego
wystroju. Tak, tak to już ten czas, aby powoli, kulinarnie przygotowywać się do
niej. Smacznie ją Wam polecam na Wielkanoc i nie tylkoJ
Składniki
Ciacho:
·
4 jaja,
·
1 szklanka cukru,
·
1 szklanka mąki pszennej,
·
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
1 kostka stopionej margaryny
·
kilka kropel soku z cytryny
·
maliny mrożone lub świeże
Lukier:
·
1 białko
·
1 szklanka cukru pudru
·
kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
Ciacho: Jaja z cukrem ubij
mikserem na pulchną masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuść margarynę. Do
jajek z cukrem dodaj obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wlej ciepły
tłuszcz. Dodaj maliny. Ciasto wlej do formy babkowej, natłuszczonej i posypanej
mąką lub bułka tartą. Piecz przez ok. 45 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Lukier: ubij lekko białko, następnie w
trakcie ucierania dodaj cukier puder i sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej
konsystencji. Udekoruj nim babkę. Jedz i smakujJ
Z malinami? - musi być pysznie!;)
OdpowiedzUsuńPiękna babka, super z tymi malinami musi smakowiac.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Cudnie wygląda, pyszna musiała być :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ona podoba na tym zdjęciu. Jest taka zbita i pewnie też wilgotna ;) I te przebijające się malinki mmm... ;))
OdpowiedzUsuńTakie babki lubię najbardziej jest wilgotna no i z dodatkiem malin :D mniam
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) uwielbiam maliny w wypiekach ;)
OdpowiedzUsuń