Klasyczną zebrę, chyba, wszyscy
dobrze znamy? A cynamonową, kto z Was kosztował? Cynamon i orzechy laskowe
zamiast kakao zmieniają zarówno kolor jak i smak. Nie wspominając o zapachuJ Solidny kawałek pysznej, aromatycznej zebry do kubka gorącej, przedświątecznej
kawy czy herbaty. Osobiście bardzo lubię tak właśnie zacząć dzień.
Przepis ten bierze udział w
kulinarnej zabawie – Ciasto na niedzielę. Razem ze mną korzenne wypieki przygotowały: Joanna,
Magda,
Bożena,
Marzena,
Dorota
i Nina.
Zajrzyjcie i tam na pewno jest pachnąco i smacznieJ
Składniki:
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maki
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Przesiej mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj do jajek. Wlej wodę i olej,
wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części. Do pierwszej wsyp mąkę, do
drugiej dodaj cynamon i orzechy. Tortownicę (24 cm) wyściel papierem do
pieczenia. Na środek wlewaj naprzemiennie ciasta: 2 łyżki ciemnego, 2 jasnego.
Zebrę piecz w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut. Cynamonowa zebra gotowa. Jedz i smakujJ
świetny pomysł na pyszne ciasto...dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPiękne paski i pyszna zebra, Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńMoje smaki!!! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na święta. mniam
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dzieciństwa, tylko u nas bez cynamonu
OdpowiedzUsuń