Przejdź do głównej zawartości

Sernik potrójnie czekoladowy


Nie ma jak sernik w trzech kolorach: czekoladowy biszkopt a na nim dwie sernikowe warstwy w różnych barwach.. Kompozycja smaków również wspaniała, struktura niczym ptasie mleczko. Po prostu pycha. W dodatku nie wymaga pieczenia. Sernik potrójnie czekoladowy świetny jako niedzielny deser lub jako ciasto urodzinowe szczególnie, gdy nasz Brzdąc jest sernikowym smakoszem. W prawdzie urodziny były miesiąc temu to dopiero dziś publikuje przepis. Ach te wakacyjne lenistwoJ



Składniki:

Czekoladowy biszkopt (forma ok. 24 cm):

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao

Na  masę w białym kolorze:

  • 100 g śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
  • 1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Na serową masę w brązowym kolorze:

  • 100 g śmietanki 30 lub 36 proc.
  • 250 g twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
  • 1 1/2 łyżki (płaskiej) żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2-3łyżki cukru pudru

Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij je sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie wlewamy po kolei: żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę tortową i kakao wsyp do masy, mieszając już delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm i piecz przez ok. 25 minut w temp. 160-170 stopni. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Czas na przygotowanie serowej masy z białą kolorze.  Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, a potem partiami dodaj twaróg sernikowy oraz cukier puder. Miksujemy do połączenia. Wlej jeszcze letnią czekoladę – wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Ostudź i również letnią dodaj do masy – miksuj. Tak przygotowaną masę wylej równomiernie na biszkopt i wstaw do lodówki, by stężała.

Gdy biała masa jest już dość sztywna, przygotowuj masę serowej z gorzkiej czekolady. Postępuj analogicznie jak w przypadku warstwy z białą czekoladą, dodając odpowiednią ilość ciemnej czekolady i cukru pudru. Wylej kolejną warstwę do tortownicy, wyrównaj i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc). Sernik potrójnie czekoladowy. Udekoruj przed podaniem. Jedz i smakujJ

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następnie

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Moja pierwsza czekoladka- własnoręcznie wykonana!!!

W piątek 08.04.2016 miałam ogromnie słodką przyjemność uczestniczyć w warsztatach z czekolady organizowanej przez Szkołę Artystyczną Wiesław Kucia w Lublinie. A dziś Dzień Czekolady , nie zapomnijcie o tym J Było to kameralne spotkanie w gronie 10 osób, z czego 6 dziewczyn to reprezentantki Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej , czyli: Julianna , Dorota , Marlena , Edyta i Marta . Po wstępnej kawce i herbatce, pogaduszkach oraz oglądaniu wielu ciekawych książek o wypiekach i dekoracjach. (Chętnie porwałabym tą w języku francuskim J ) Przeszliśmy do meritum. Odrobina teorii: o właściwościach i rodzajach czekolady. Temperowaniu czekolady itp. Potem już praktyka: każdy, kto chciał mógł wykonać czekoladkę z nadzieniem i ładną dekoracją J , co jest dosyć pracochłonnym i czasochłonnym zadaniem. Warsztaty jak najbardziej udane. Sympatyczny i merytoryczny prowadzący. Służący radą i pomocą, we właściwej chwili. Ponadto miła atmosfera. Dobra zabawa. Nowe znajomości.