To danie króluje w Szwecji
podczas tamtejszej Nocy Świętojańskiej, kiedy to Szwedzi tłumnie wychodzą z
domów i urządzają pikniki. Bawią się i smakują przez całą tą wyjątkową noc.
Składniki:
10-12 szt ziemniaków (równej
wielkości)
5 dag masła
2 łyżki bułki tartej
3-4 łyżki świeżo startego
twardego ser żółtego
sól gruboziarnista
Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 220ºC. Obierz
ziemniaki, następnie ponacinaj je nożem w kilkumilimetrowych odstępach.
Najłatwiej ułożyć ziemniaki koło deski i kroić nożem tylko do jej wysokości.
Ziemniaki ułóż jeden obok w płaskim żaroodpornym naczyniu. Stop masło i
posmaruj nim ziemniaki. Zostaw trochę masła na później. Posyp ziemniaki solą.
Piecz (bez przykrycia) przez 30 minut. Posyp bułką tarta, skrop resztą masła,
piecz jeszcze przez 10 minut. Na koniec posyp startym żółtym serem. Pozostaw je
w piekarniku przez 5 minut. Smaklig måltid J
proste i fanastyczne, to dowód, że ziemniaki do obiadu nie muszą być nudne
OdpowiedzUsuńJak wszystkie dania w kuchni skandynawskiej, niby znajome, ale z jakimś nowym elementem, z serem jeszcze nie zapiekałam ziemniaczków. Witam w akcji i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów:)
OdpowiedzUsuńDzięki, ten ser dopełnia smaku:) A kolejny przepis już oczekuje:)
UsuńUwielbiam te ziemniaczki ;)))
OdpowiedzUsuńjej jakie wspaniałe ziemniaczki, no rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com