Ciecierzyca pieczona-
europejskie święto piłkarskie już trwa. Dziś emocje związane z naszą
reprezantacją. Trzymam kciuki za nasze OrłyJ Oby
sprawili Nam miłą niespodziankę. Zanim zasiądziemy przed ekrany, warto
przyrządzić sobie cos do po chrupania. Pieczona ciecierzyca będzie w sam raz.
Pikantna, smaczna alternatywa dla tradycyjnych chrupaczyJ. Można użyć ciecierzycy z puszki wtedy jej przygotowanie zajmie
nam znacznie mniej czasu. Można też wykorzystać sucha ciecierzyce, wtedy zaś należy
ją wcześniej na parę (4-8 godzin) namoczyć i ugotować. Upieczona i chrupka
ciecierzyca stanowi świetny dodatek również do zup typu krem. PolecamJ
Składniki:
ciecierzyca (ok. 400 g lub 2 puszki)
olej rzepakowy
sól
ostra papryka suszona
słodka papryka suszona
curry suszone lub kurkuma
Przygotowanie: Suchą
ciecierzycę namocz w wodzie. Odstaw na przynajmniej 4 godziny (może być cała
noc). Odsącz, przelej zimną wodą. Następnie włóż ją z powrotem do garnka, zalej
zimną wodą. Gotuj przez 50 -60 minut.
Ugotowaną lub ciecierzycę z
puszki odsącz na sicie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp ciecierzycę. W
miseczce wlej olej, dodaj przyprawy. Wymieszaj. Sosem polej ciecierzycę.
Wymieszaj dokładnie łyżką. Piecz w temperaturze 180ºC przez 35 - 45 minut. W
trakcie pieczenia zamieszaj dwa razy. Ciecierzyca
pieczona gotowa. Jedz i smakujJ
Przepyszna! Dziś przeszukiwałam Internet w poszukiwaniu przepisów na zdrowe przekąski dla kibiców i trafiłam na Twój przepis! Umieściłam go na liście polecanych przeze mnie zdrowych przekąsek. Jeśli masz ochotę przeczytać wpis, w którym odsyłam do przepisu z Twojego bloga to zapraszam: http://dietetyk-na-walizkach.blogspot.com/2016/06/strefa-kibica-cz1-zdrowe-przekaski-dla.html#links
OdpowiedzUsuń